Protest zbog visoke cene goriva

0

Društvenim mrežama počelo je da kruži obaveštenje u kojem se pozivaju građani Srbije da 8. juna u 17h izađu na ulice širom zemlje, u znak protesta zbog visoke cene goriva u Srbiji. Iako nije poznato ko tačno stoji iza ove inicijative, u njoj piše da će vozači praviti zastoj gde god se našli u to vreme, i da će se tako praviti zastoj u saobraćaju po sat vremena svakog dana, sve dok se cena goriva ne smanji.

Prema informacijama sa društvenih mreža, vozači u Srbiji spremaju se za masovne proteste u više gradova. Za 8. jun u 17 časova zakazana je polučasovna blokada ključnih saobraćajnica širom Srbije u znak protesta. Navodno, za sada je reč je o tridesetak gradova u Srbiji.

Prema nekim informacijama reč je internet zajednici koja je nastala pre nekoliko dana povezivanjem vozača iz svih krajeva Srbije trenutno broji više od 40.000 članova.

Zahtevi koji kruže društvenim mrežama su da se usvoji nova cena goriva koja na pumpama ne sme da prelazi 110 dinara za litar dizela i 120 dinara za litar bezolovnog benzina. Zatim, da se cena goriva ubuduće obračunava tako što će se recimo na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina dodati akciza, koja ne sme da bude više od 50 odsto osnovne cene benzina. Takođe, traži se i da cena auto gasa ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Litar benzina od 95 oktana dostigao je cenu od 152 dinara, evrodizela 161, dok su one skuplje kategorije goriva 167 dinara. Od početka godine do danas, gorivo je poskupelo za 9 dinara za litar, a dizel za čak 11 dinara. Jedan od načina da država utiče na cenu i da ona bude niža jeste, eventualno, privremeno smanjenje akcize.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.