Proizvodnja kalemova postaje sve unosniji posao

0

Trstenički kalemari su najveći proizvođači I izvoznici kalemova u Srbiji. Godišnja proizvodnja je od 10 do 12 miliona komada loznih kalemova, 8 miliona komada voćnih sadnica i nekoliko desetina miliona komada sadnica ruža. Od ovog posla žive mnoge porodice, a sada kada je država odlučila da ih subvencioniše, kalemari pričaju za “Srbija video” da će se posao još više proširiti.

Proizvodnja kalemova nije jeftin posao, a kalemari pričaju da je pre raspada Jugoslavije bio osiguran plasman i sva proizvodnja je bila subvencionisana. U to vreme je svako domaćinstvo u kalemarskim selima u Trsteniku proizvodilo po 200.000 kalemova. Koliko je bila razvijena ova proizvodnja, govori i podatak da je 60-ih godina prošlog veka, u selima na levoj strani Zapadne Morave, proizvedeno oko 50 miliona kalemova i da je samo u Rusiju odlazilo oko 20 miliona sadnica.

Danas je preko 80 odsto proizvodnje u moravskim selima sertifikovano. Proizvede se oko 12 miliona sadnica vinove loze i zajedno sa voćnim sadnicama, zapadnomoravski kalemari ostvaruju prihod od oko 20 miliona evra.

– Kalemarstvo je posao koji se može naučiti, ali sa malo većim odricanjem. Nama je uglavnom to porodični posao koji se generacijski prenosio, ali ima i onih koji su želeli da nauče i počnu da žive na selu. Moja porodica i još šest-sedam porodica koje su zaposlene kod mene, živimo isključivo od kalemarstva. Godišnje proizvedemo 100.000 hiljada loznih kalemova i oko 400.000 voćnih sadnica. Prihod zavisi od realizacije i tržišne cene. Ako se slože kockice, može lepo da se živi – kaže Žarko Brzaković iz Stragara kod Trstenika.

Raca Pantelić iz Selišta kod Trstenika, godišnje proizvede čak 500.000 kalemova. On kaže da za ovaj posao morate biti spremni, da imate vešte ruke, ali i dobre učitelje.

– Postoje firme sa kojima imamo sklopljen ugovor, i onda one od nas otkupljuju određeni broj kalemova. Takođe, jedan deo prodajemo vinarijama, ali nešto i izvezemo. Problem nam predstavlja radna snaga, jer nema omladine koja bi radila ovaj posao. Mnogi odlaze sa sela i više se nikada ne vraćaju. Kalemarstvo traži puno odricanja, ali s druge strane može da donese i zaradu – priča Pantelić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je u budžetu Srbije po prvi put ubačena stavka koja se odnosi na pomoć proizvođačima sadnicima, odnosno kalemarima.

– Vlada Srbije je zbog velikog broja proizvođača sadnica našla potrebu da im pomogne. Čak 85 odsto proizvoda sa ovog područja se izveze, bilo da je u pitanju Istočna Evropa ili Rusija. Naša ideja je da sve ono što je izvozno orijentisano, dodatno podstičemo. Ne mogu da mislim o tome zašto neko to ranije nije uveo, već da radim sada i ubuduće, a kalemari će imati podršku države – rekao je Nedimović u Trsteniku prilikom posetio zasada kalemova vinove loze.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.