Rekonstrukcija mosta ka Savinoj isposnici

0

Most koji vodi ka gornjoj Savinoj isposnici u Studenici, počeo je da se rekonstruiše, jer postao nebezbedan. Zbog velike vlage, drvena građa, od koje je bio sagrađen, postala je trula, pa je Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva odlučio da ga renovira.

– Napravili smo projekat i dobili 3,5 miliona dinara od ministarstva kulture. Prethodni most je bio potpuno devastiran, i bilo je opasno ići preko njega, a poznato je da dosta turista godišnje obiđe isposnicu. Plan je bio da radove završimo do kraja prošle godine, ali smo zbog težine posla morali da ih prebacimo za ovu godinu. Nadam se da će radovi biti završeni do maja – kaže Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva.

Koliko je bilo teško izvoditi radove, govori i podatak da je građa morala da se iznosi konjima, jer je teren jako nepristupačan. Zbog takve konfiguracje terena, teško je bilo postaviti i skele, pa je bilo pravo majstorsko umeće raditi na sanaciji mosta ka Savinoj isposnici.

Isposnicu je podigao Sveti Sava posle svog povratka sa Hilandara, u koju se povlačio za vreme postova gde se u miru i tišini molio. Po predanju, Sveti Sava je upravo u isposnici napisao Studenički tipik i Žitije Svetog Simeona, a srednjovekovni zapisi otkrivaju da je on u nedostupnoj klisuri ustanovio čitavu prepisivačku školu iz koje su potekle knjige ispisane srpskim jezikom i ćirilicom da pruže narodu najveće blago – prosvetu.

Tu je i Savina pećina u kojoj se nalazi Savino bure, izvor zaštićen zidom s prozorčićem kroz koji hodočasnici dugom kutlačom zahvataju vodu koja se koristi kao lek. Veruje se da na Đurđevdan, Studeničku slavu, ova voda ima lekovita dejstva i da je treba koristiti za otklanjanje raznih bolesti, pre svega bolesti očiju.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.