Kupuju za vas na internetu, ali vam niko ne garantuje da ćete dobiti robu

0

U Srbiji se mogu pronaći oglasi u kojima možete angažovati posrednike i za kupovinu garderobe preko interneta. Potrebno je samo da im u mejlu pošaljete šta želite da kupite i sa kojeg sajta, i to će vam stići na kućnu adresu. Osim što morate da platite cenu poštanske dostave iz inostranstva, vrednost valute kojom se plaća garderoba posrednik je formirao u dinarima. I ta razlika u odnosu na kursnu listu, predstavlja njihovu zaradu.

Jedan od najčešće zastupljenih sajtova na kojem građani Srbije kupuju garderobu jeste engleski „sportsdirect“. Zato su oni dosetljivi upravo u tome videli svoju šansu za zaradom, jer je u Srbiji i dalje zastupljen mali procenat kupovine stanovništva preko interneta. Na internetu se mogu pronaći oglasi tzv. posrednika u kojima je opisano kako se vrše porudžbine i koliko će vas to koštati.

– Sve što treba da uradite jeste da odete na sajt odaberete artikle, sastavite listu i pošaljete nam. Uz ukupnu cenu robe uračunate još 20 odsto te cene i dobijete konačnu cenu po kojoj mi nabavljamo, plus  poštarina u Srbiji, koja varira od otkupa. Od poručivanja pa dok stvari ne stignu kod vas, u proseku prođe 8 do 10 dana – piše u jednom oglasu.

U jednom drugom oglasu, pronašli smo i detaljan opis i cene poštarina u zavisnosti od vrednosti robe, ali i vrednost valute, u ovom slučaju funte, po kojoj će obračunati koliko treba ukupno da uplatite.

– Uplate se uglavnom obavljaju preko post neta. Znači, keš se uplaćuje direktno posredniku. Recimo, funta se ovih dana kod njih kreće od 146 do 150 dinara, i više, zavisi koliko ko želi da se ugradi, a recimo srednja vrednost funte po kursnoj listi je 134 dinara. Onda postoje carinske cene, koje se razlikuju od vrednosti robe koju ste poručili. Na kraju plaćate i cenu post ekspresa u Srbiji – priča za „Srbija video“ Z.M. iz Kraljeva koji je ovako naručuje garderobu za celu porodicu, poslednje dve godine.

Prema njegovim rečima, uvek je naručivao od iste osobe i nikada nije imao problem. Ovaj Kraljevčanin kaže da ako redovno pratite sajt, možete naići na neverovatne popuste i da se veoma isplati i ovakav vid plaćanja.

Ali, s druge strane, niko vam ne garantuje da ćete istu robu i dobiti. Iz Asocijacije potrošača Srbije (APOS) kažu da u ovom slučaju ne postoje nikakvi mehanizmi pomoću kojih bi ste povratili novac.

– Svaki potrošač, kao fizičko lice kada se upusti u ovakvu vrstu pomoći od nekog drugog, mora biti spreman na rizik. Na prvom mestu morate voditi računa kome ostavljate svoje podatke. Treba da budete spremni u to u šta se upuštate, i da znate da ne možete biti zaštićeni po Zakonu o zaštiti potrošača, jer nemate nikakva prava. Jer ako taj posao obavlja neko drugo fizičko lice, onda njega ne obuhvataju odredbe ovog zakona. Vi ustvari pristajete na nešto što vam je ponudilo drugo fizičko lice – kaže Jovanka Nikolić iz APOS-a.

Poštarina koja se dodaje po predmetu je:

cena – poštarina

0 – 5£ = 1.5£

5 – 10£ = 2.5£

10 – 15£ = 3£

15 – 20£ = 3.5£

20 – 30£ = 4£

30 – 50£ = 4.5£

50£ – 80£ = 7£

80£ = 8£

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.