Novogodišnja priča: Najstariji aktivni penjač u Evropi ima 91 godinu i živi u Vrnjačkoj Banji (video)

0

Mladen Todorović iz Vrnjačke Banje je najstariji aktivni penjač u Evropi. Sa punih 90 godina redovno trenira sa svojim klubom i to po tri puta nedeljno. Na veštačku stenu visoku 35 metara ovaj vitalni dekica penje se za neverovatnih 40 sekundi.

– Rekli su mi da sam jedinstveni slučaj u Evropi. U mojim godinama ljudi se teže penju na krevet. A ja se penjam na 35 metara za 40 sekundi – kaže deka Mladen.

Mladen u ishrani koristi med i zdrave plodove poput oskoruša ili drenjina. Doručkuje šolju mleka i neki sendvič. Za ručak je obavezno parče mesa, a za večeru ponovo popije šolju mleka i pojede neku pitu. Kaže da između obroka obavezno jede voće.

Vrnjački super dekica kaže da je vežba potrebna kroz ceo život. Mladenovo je geslo da onaj koji ima fizičku, ima i umnu snagu. Jede samo koliko mu je potrebno, redovno spava, a alkohol je zadnji put popio 1957. godine.

– Alkohol i cigarete su strašne za organizam. Sve uništavaju – rekao je Mlađa.

Super deka Mladen je od malena zavoleo sportske aktivnosti, a posebno se isticao u penjanju na drveće.

– Sanjario sam da poletim, gledajući ptice. Penjao sam se po drveću i skakao sa njih ili trčao po livadama i mahao rukama. Kada sam konačno shvatio da to nije moguće i dalje sam nastavio da se penjem po drveću, jer sam mnogo voleo da jedem voće. Najzrelije trešnje bile su samo meni dostupne. Jednom rukam sam se držao za tananu granu, a drugom rukom brao i jeo najcrvenije plodove – priča Mladen.

Prema rečima Milana Todorovića, predsednika Planinarsko-sportskog kluba „Goč“, specijalni status u klubu dobio je Mladen Todorović kao najstariji aktivni penjač u Evropi.

– Todorović je najstariji aktivni sportski penjač u Evropi. On je rođeni gimnastičar. Disciplinovan čovek, umeren i najredovniji naš član na treninzima koje skoro nikada ne propušta. Pre nekoliko godina je u konkurenciji veterana pobedio takmičare koji su po 40 godina mlađi od njega – kaže trener Todorović.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.