Novogodišnja priča: Živim u kamperu, jer sam želeo da kuća bude uvek sa mnom!

0

Vladimir Stojanović (46), grafički dizajner, odlučio je pre dve godine da započne život u kući na točkovima. Kupio je kamper, napustio gradsku kaldrmu, i počeo da živi na granicama između prirode i ljudi. Vladimir je tako postao „digitalni nomad“.

– Osećam se mnogo zdravije i vitalnije. Naprosto, vidim koliko sam se podmladio za ovo vreme provedeno van gradsek sredine, u prirodi – započinje svoju priču Vlada, koga smo zatekli usidrenog na Kopaoniku gde će i ostati sve dok bude bilo snega za skijanje.

U razgovoru sa Vladimirom Stojanovićem, saznali smo da je čak postao i deda, što nas je navelo da stvarno počnemo da razmišljamo u njegovom pravcu. Mladolik čovek koji se bliži 50-oj godini života, pun energije kao neki tinejdžer. Zapitali smo se da li je ga je baš to sjedinjenje s prirodom, tako isprofilisalo i oblikovalo?

– Oduvek sam voleo da putujem, da upoznajem nova mesta i ljude, da širim vidike. Više da doživljavam, nego da kupujem i sakupljam. Imam sreću da se samostalno bavim poslom kao grafički dizajner, koji mi omogućava da radim iz bilo kog mesta. Moji stalni klijenti su upoznati sa mojim načinom života, kao „digitalnog nomada“ i nemaju nikakav problem sa tim, dokle god kvalitetno i na vreme završavam projekte – kaže Vladimir.

Pošto obožava ekstremne sportove koji su vezani za prirodu, u početku je putovao kao i svi, odsedajući po hotelima i raznim smeštajima. Vremenom je kako kaže, shvatio kako mu je jako bitno da je kuća stalno sa njim, da kuva u svojoj kuhinji, spava u svom krevetu, i da ima komfor svog doma gde god da se nalazi.

– Kupio sam kamper koji mi je omogućio da živim usred prirode. Kamper poseduje velike solarne panele na krovu za punjenje akumulatora, dva agregata na benzin, grejanje na plin, klimu, potpuno opremljenu kuhinju, funkcionalno kupatilo, dnevni boravak i spavaću sobu. Osim toga, tu su i veliki tankovi sa svežom i otpadnom vodom koji omogućavaju višednevnu autonomiju. Meni lično je to sasvim dovoljno za život – rekao nam je Vlada.

U protekle dve godine obišao je celu Srbiju i Crnu Goru. Zimi je živeo na Kopaoniku, a leti na Adi Bojani. Kaže da je održavanje kampera slično kao i održavanje kuće, jer uvek ima nešto da se radi i sređuje, naročito ako se stalno živi u njemu.

– Većina ljudi koji se susretnu samnom oduševljeni su mojom idejom, bar tako kažu. Voleli bi da isprobaju ili čak žive sličnim životom. Jednog prijatelja sam inspirisao da i on kupi kamper, i kaže da će se uskoro preseliti u njega. Kamperski život nije nikakva nepoznanica na Zapadu i takav stil života im je poprilično zarazan. Jednom kada ga čovek oseti, teško se vraća uobičajenom načinu života – objasnio nam je Vlada.

Zanimljivo je da mu od starog života jedino nedostaje studio u kome bi postavio opremu za muziku, a kojom se inače bavi u slobodno vreme.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.