Hrvatska struja za javno osvetljenje u Kraljevu

0

Grad Kraljevo će struju za javnu rasvetu, u narednih godinu dana dobijati iz Hrvatske. Naime, u avgustu je zaključen ugovor sa ovim Hrvatskim elektroprivrednim preduzećem (HEP), vredan 80 miliona dinara, i ovo je prvi slučaj lokalne samouprave koja kupuje struju iz inostranstva.

– Ponuda HEP-a za prodaju eletrične energije za javnu rasvetu je bila niža od ponude EPS-a, čija je ponuda bila viša od procenjene nabavke. Tako da nije ni mogla da bude uzeta u razmatranje. EPS svojom ponudom nije mogao čak ni da se pozove na klauzulu sa pet odsto višim cenama, a koja postoji radi zaštite domaće proizvodnje. Zbog toga njihova ponuda nije bila validna i nije mogla biti uzeta u razmatranje – rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva za „Srbija video“.

Kako smo saznali, iako je zaključen ugovor sa Hrvatskom elektroprivredom, struja još uvek nije počela da stiže u Kraljevo, jer je potrebno da EPS pre toga izda potvrdu kojom bi to omogućio. Potvrdu će dobiti tek kad izmire sva dugovanja koja imaju prema EPS-u.

Iz „HEP Snabdevanje“ kažu da je njihovo preduzeće kao lider na hrvatskom tržištu električne enrgije, otvaranje tržišta u Srbiji dočekalo spremno.

– Velikim potrošačima iz privrednog segmenta ponuđeni su proizvodi i usluge prilagođene njihovim potrebama i tržišnim uslovima – rekla je nedavno Tina Jakaša, direktorka ove kompanije na međunarodnoj konferenciji u Beogradu.

Jakša je najavila da je HEP i kupcima iz segmenta stanovništvo ponudio „Hepi“ tarifu koja je naišla na veliki odziv, jer je kupcima omogućeno da umesto akontacija, plaćaju samo energiju koju stvarno i potroše.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.