Isušuju ribnjak pored manastira Žiča, niko ne zna gde odlazi riba

0

Ribnjak pored manastira Žiča počeo je da presušuje, ali ne prirodnim putem, već zato što je neko prokopao bedem, koji je jezerce razdvajao na dva dela punih 30 godina. Ribolovci iz Kraljeva smatraju da preti ekološka katastrofa ukoliko riba, koja nije autohtona vrsta, završi u obližnjoj Žičkoj reci.

Ribnjak u Žiči izgrađen je prema zamislima vladike Nikolaja Velimirovića koji je, smatrajući da je jedna od najvažnijih delatnosti kralja, briga o sirotinji, dao da se 1939. godine u Žiči sagradi ribnjak. Zakonom o restituciji, zemljište na kojem se nalazi ribnjak vraćeno je manastiru Žiča. Iako nema table koja bi ukazivala da se izvode radovi na ribnjaku, ovih dana je probijen deo bedema, i manje jezerce je potpuno presušilo.

– Niko ne zna ko izvodi radove. Bagerom je probijen bedem i voda je potpuno istekla iz manjeg jezerceta. Mi ne znamo ništa o tome, niti nas je iko obavestio da će se izvoditi radovi. Nemamo pojma šta je sa ribom i gde je ona završila. Ako uđe u Žičku reku, onda ćemo imati ekološku katastrofu. Jer to nije autohtona vrsta ribe. Prijavili smo slučaj nadležnim ustanovama, ali niko još nije reagovao, a nivo se smanjuje i u većem jezeru. Tako da će verovatno uskoro sve presušiti – ispričao nam je Nebojša Karapandžić iz Ribolovačkog udruženja “Hristifor Perišić – Kićo” iz Kraljeva.

Probijen bedem između dva jezerceta

Inače, ovo ribilovačko udruženje pokrenulo je pre nekoliko godina sudski spor u kojem traže da im država nadoknadi sve što su decenijama ulagali u pomenuti ribnjak.

Iz Eparhije Žičke nema odgovora na pitanje ko izvodi radove na ribnjaku, i šta se događa sa ribljom populacijom. Dokumentacija koju poseduje manastir Žiča govori da je ribnjak u Žiči 1951. godine vraćen manastiru, ali samo na korišćenje. Ugovor je važio dvadesetak godina, a onda su lokalne vlasti pozitivno odgovorile na zahtev ribolovačkog društva iz Kraljeva, koji su po ugovoru ribnjak dobili na korišćenje na 99 godina, bez nadoknade. Napravljene su brane na Žičkoj reci odakle se ribnjak snabdevao vodom, kontrolisao njegov vodostaj, redovno poribljavao i kontrolisao broj populacije.

Žičko jezero je nekada bilo prepuno šarana, i na njemu su se održavala brojna međunarodna ribolovačka takmičenja. Međutim, prema našim saznanjima, u poslednjih par godina, dešavalo se da mrežama izlovljavaju šarana.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.