Otkrivamo netaknuti nemački tunel u Vrnjačkoj Banji

0

Tuneli ispod Crkvenog brda u centru Vrnjačke Banje, postaće turistička atrakcija. Opštinsko rukovodstvo najpoznatije banje u Srbiji odlučilo je da adaptira tunele koji su za vreme Drugog svetskog rata bili planirani da postanu sklonište nemačkog Glavnog štaba za jugoistok. Turisti će imati prilike da vide tunel koji je dugačak 234 metara.

Crkveno brdo u centru Vrnjačke Banje, na kojem se nalazi poznata Letnja pozornica, krije priču koju mnogobrojni posetioci nikada nisu čuli. Ispod brda nalazi se podzemni tunel koji je nemačka vojska sagradila za vreme Drugog svetskog rata, koji netaknut i danas izgleda potpuno isto kao i pre više od 70 godina.

Kopanje tunela počelo je još davne 1942. godine u maju, radovima je rukovodio general Aleksandar Ler – vođa desanta na Drvar i operacije Konjički skok. Zanimljivo je da je tunel probijen tek 1944. godine, posle godinu i po dana, kada su se dve ekipe susrele u sredini Crkvenog brda kopajući sa dve strane istovremeno. U tunelu se nalazi sedam prostorija. Drugi započeti krak u pravcu pijace sa jedne, i od vile „Peć“ sa druge strane, nije bio završen.

Radovima je rukovodio general Aleksandar Ler

Posle oslobođenja radovi nisu nastavljeni i od tada do danas tunel je delio sudbinu Vrnjačke Banje. Ali, od naredne godine, kada se bude završila njegova adaptacija, otvoriće vrata turistima i otkriti neispričanu priču.

Prema rečima Milutina Dumanovića, pomoćnika predsednika opštine Vrnjačka Banja, reč je o komplikovanom poslu, za koji se izrađuje idejni projekat, a tunel bi trebalo da bude adaptiran do kraja 2019. godine.

– Nova turistička atrakcija biće dugačka 130 metara, obogaćena sadržajima iz istorije ovog mesta. Posetioci će tako, nakon rekonstrukcije, imati priliku da zahvaljujući izloženim maketama i predmetima, jasno sagledaju razvoj banje od rimskog perioda, preko turske i nemačke okupacije, do danas. U ovim izložbenim prostorima videće se brojno oružje, topovi, puške, samostreli, oruđa, oklopi, panciri, nemačke i partizanske uniforme, kao i razni predmeti pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja – rekao je Dumanović.

Tunel je planiran da bude sklonište Glavnog štaba nemačke vojske za jugoistok

Tunel povezan sa vilom „Partizanka“

Vila “Turkulović koja je nakon Drugog svetskog rata promenila ime i danas se zove vila „Partizanka“, povezana je tunelom sa Crkvenim brdom i nekadašnjim nemačkim štabom. Vila „Turkilović“ je poznata po tome što je u njoj osmišljena operacija „Konjićev skok“ ili Desant na Drvar. Njome je iz ove vile rukovodio čuveni Oto Skorceni.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.