Kraljevo: Nova četiri slučaja malih boginja, proglašena epidemija

0

Nakon majke i bebe iz Kraljeva, koje su prve obolele od malih boginja, pojavila su se još četiri nova slučaja. U pitanju su deca uzrasta od tri meseca do jedanaest godina, koja su bila u kontaktu sa već inficiranim osobama, zbog čega je i u Kraljevu proglašena epidemija.

– Pošto male boginje nemamo već dve decenije na našoj teritoriji i samo jedan slučaj bolesti može se smatrati epidemijom, a mi smo u momentu prijave imali dva. Epidemija ne znači veliki, već neuobičajeni broj – kaže Vladan Šaponjić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Kraljevu.

Šaponjić kaže da je došlo do prenošenja infekcije u populaciji na koju nije moglo da se utiče i to u periodu pre nego što su potvrđena prva dva slučaja.

– Preduzimaju se sve mere kako bi se epidemija suzbila u žarištu, uključujući i izlazak lekara na teren, kao i kampanjsku imunizaciju – rekao je Šaponjić.

Od četvoro dece, koja nisu vakcinisana i kod kojih su potvrđene male boginje, dvoje je na kućnom lečenju dok je dvoje zbrinuto na Dečjem odeljenju kraljevačke opšte bolnice.

– Jedno dete je staro samo dva i po meseca i kliničko stanje je zahtevalo intenzivnu negu. Posle boravka u kragujevačkom KC sada se oporavlja. Drugo dete, staro 11 godina, nije više vezano za bocu sa kiseonikom i oseća mnogo bolje – objasnila je Tanja Bošnjević Tucaković, lekar na Dečjem odeljenju kraljevačke bolnice.

 

Share.

Comments are closed.