Skijaške staze na Kopaoniku najbolje na Balkanu

0

Kopaonik je jedan od najboljih centara u okruženju, jer je dosta uloženo i u infrastrukturu, kvalitete žičara i u ponudu svakodnevnih aktivnosti. Ima ukupno 38 staza i pogodan je za sve skijaške nivoe, odnosno i za početnike i za srednje i napredne skijaše.

U Srbiji postoji nekoliko razvijenih ski centara, sa već oprobanim stazama, ali i nekolikoonih koji su u povoju i koji će u budućnosti privalliti veći broj skijaša.

Kopaonik vodeći u odnosu na zemlje Balkana

Skijaški centar Kopaonik ima oko 62 kilometara staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Ima ukupno 38 staza sa 24 uspinjače.  Za najmlađe skijaše i početnike, postoji obezbeđen prostor „ski vrtića“ sa pokretnom trakom i karusel. Licencirane su tri ski škole, a cene individualnih časova su u proseku 28 evra po jednom satu. Sistemom za veštačko osnežavanje pokriveno je 97 posto skijališta. Takođe je pogodan i za skijaše kojima je uz skijanje bitan i noćni život i provod nakon skijanja. Staze imaju FIS kategorijizaciju (mogu da se održavaju međunarodna takmičenja)

Aleksandar Miljković, instruktor skijanja kaže za „Blic“ da je prema njegovom mišljenju Kopaonik jedan od najboljih centara u okruženju.

– Mislim na Sloveniju, Bugarsku, Bosnu, Crnu Goru i Hrvatsku, jer je dosta uloženo i u infrastrukturu, kvalitete žičara i u ponudu svakodnevnih aktivnosti. Mana je dužina staza, jer su poprilično kratke ili eventualno srednje dužine. Doduše, to za osrednje i početnike nije mana, ali za utrenirane i dobre skijaše jeste – kaže Miljković.

Stara planina postaje sve interesantnija skijašima

Ovaj ski centar ima odlične staze, ukupne dužine oko 13 kilometara različitih težina, i pogodna je za skijaše svih kategorija. Za ekstremne sportiste obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Ima i sistem za veštačko osnežavanje. Prednosti su i što nema previse gužvi, što su žičare dobre u odnosu na dužinu staza (obično mala skijališta imaju prastare i lose žičare/liftove), staze su dobre i pogodna je za one koji žele mirno skijanje, bez previše cirkusa oko sebe. Staze imaju FIS kategorijizaciju.

Zlatibor za turističko skijanje

Ski centar „Tornik“ udaljen je 9 kilometara od turističkog centra Zlatibor. Centar ima šestosed, dva ski lifta i četri staze koje su pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje. Staze su crne, za dobre vozače i crvene, za dobre i srednje dobre, ali ima i deo za obuku početnika.  Prednosti su što ima dobre prilazne puteve, što je u neposrednoj blizini centra Zlatibora i što ima nove žičare i ski liftove. Staze imaju FIS kategorijizaciju.

Golija za početnike

Skijalište se nalazi u blizini Raške i Novog Pazara i može se doći do njega novim i jako kvalitetnim putem iz oba grada. Ima ukupno 5 ski-liftova (tanjiri i sidra) koji pokrivaju 7 staza, ali retko rade. Jedna staza se osnežava. U sezoni ako radi jedna staza zna da bude gužva, ali ako rade više njih, onda su na njoj ili početnici ili slabiji skijaši. Ovaj ski centar je perspektivan. Počela je izgradnja nekoliko novih staza sa novim žičarama u vlasništvu Skijališta Srbije, što će u mnogome da poboljša i podigne na viši nivo i skijanje i ponudu na Goliji.

Skijanje na Goču za iskusne

Strana Goča na koju se stiže iz Vrnjačke Banje ima dve staze dužine od po 500 metara. Zbog malog broja staza, namenjena je samo osrednjim skijašima ili boljim koji trenutno nemaju bolji izbor, a žele da negde skijaju. Nije baš pogodna za početnike, jer kada se izađe na vrh početak je strm za njih, dok drugi deo odgovara i početnicima.

Brezovica za avanturiste

Centar ima ukupno 9 staza. Crna staza je najduža staza u sistemu skijališta, sa čak 3.500 metara. Ski centar ima 5 žičara i 5 liftova. Ima dve staze za početnike i rekreativce, a ostale su srednje teške i teške. Nekada su se tu održavala međunarodna takmičenja. Staze imaju FIS kategorijizaciju.

Crni vrh – Divčibare

Na ovoj planini postoje dve ski staze. Ski staza Centar nalazi se u samom centru. Na stazi postoji ski lift vučnica. Posebna draž stazeCentar je pogled koji se pruža sa njenog vrha na vence planina Zapadne Srbije i koji mnoge skijaše ostavlja bez daha. Ski staza Crni vrh se nalazi na severnoj strani planine, i na njoj se nalazi dvosedna žičara. Staza je zahtevnija od Centar ski staze. Crni vrh i odgovara veštijim skijašima.

Zlatar

Gostima su u zimskom periodu na raspolaganju tri ski staze. Najduža staza ima 1.200 metara sa žičarom četvorosedešnicom, a tu je i dečija staza. Na stazi je izvršena homologizacija, tj. osposobljena je i za održavanje međunarodnih takmičenja, a ispunjava i uslove za sve kategorije skijaša. Na stazi se održavaju takmičenja u raznim kategorijama a posebna atrakcija je „Noćni slalom“ na stazi osvetljenoj bakljama.

Izvor: Srbija video

Cene dnevnih ski pasova:

Odrasli                         Deca

Kopaonik            3.000 – 3.550           2.150 – 2.700

Stara planina      1.900 – 2.050           1.400 – 1.600

Zlatibor               1.900 – 2.050           1.400 – 1.600

Golija                     900                              900

Goč                       600                               600

Divčibare               900                               500

Zlatar                     700                               500

Share.

Comments are closed.