Majka i beba iz Kraljeva zaražene malim boginjama

0

Majka (26) i njena šestomesečna beba iz Kraljeva imaju male boginje, potvrdili su rezultati Instituta „Torlak“. One su izolovane na Infektivnom odeljenju kraljevačke opšte bolnice „Studenica“. Takođe je potvrđeno i da majka i beba nisu vakcinisane i da su bile u kontaktu sa obolelima u Prištini, u šta se ranije sumnjalo.

– Sada će se sprovesti detaljna preventivna analiza svih ljudi sa kojima su beba i majka imale kontakte. Obolele majka i beba osećaju se dobro i njihovo stanje je stabilno, a u ovoj ustanovi preduzete su sve zakonske mere predostrožnosti i zaštite od prenošenja virusa – rekao je Zoran Mrvić direktor Opšte bolnice „Studenica“.

Inače, još od 1993. godine u Kraljevu nije bilo epidemije malih boginja. Zаvоd zа јаvnо zdrаvljе iz Kraljeva priјаviо je pre dva dana slučај sumnjе nа mаlе bоginjе kоd dve оsоbе sа tеritоriје Kraljeva. Majka i beba su boravile na Kosovu u poseti rođacima, od kojih je jedno dete već bilo zaraženo malim boginjama. Zbog toga što nisu bile vakcinisane, simptomi malih boginja su se pojavili kod njih pre nekoliko dana. Zato su smeštene u karantin. Beba je smeštena u izolaciju odeljenja pedijatrije, a majka na infektivno odeljenje bolnice.

– Preduzećemo vakcinaciju svih osoba koje su bile u neposrednom kontaktu sa obolelim pacijentkinjama, pojačaćemo zdravstveni nadzor i pokušati da se sa njima dogovorimo da u narednom periodu, dok postoji eventualni rizik od zaraze, ograniče svoje kretanje. Naravno, i da se u slučaju pojave simptoma odmah jave u najbližu zdravstvenu ustanovu –  kaže Vladan Šaponjić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

Osim majke i bebe, u Kraljevu nije zabeležen nijedan novi slučaj sa simptomima malih boginja.

– Nemamo epidemioloških indikacija da bismo krenuli u masovnu kampanju vakcinacije, već će pedijatrijski timovi pozivati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu, uzrasta do 14 godina, na dopunu vakcine – kaže Šaponjić.

S obzirom da u Kraljevu ima dosta raseljenih sa Kosova i Metohije, od kojih većina često odlazi na prostor Kosova i vraća se, postoji određeni problem sa romskom populacijom koja je vrlo mobilna i neregistrovana u zdravstvenom sistemu.Teško ih je pronaći i nepoverljivi su prema vakcinaciji i među njima većina nije vakcinisana. Ali, što se tiče teritorije Raškog okruga, koja se graniči sa teritorijom KiM, i zbog toga što mnogi od Vrnjačke Banje pa do Novog Pazara često putuju na Kosovo, što zbog posla ili škole, postoji velika mogućnost da se izlože virusu malih boginja i unesu ih na našu teritoriju.

Velika opasnost od nevakcinisanja

Obuhvat osoba koje su primile MMR, koji štiti od rubeola, morbila i zaušaka, veoma nizak u poslednjih osam godina. Morbili ili male boginje su posebno opasne za malu decu. Svaka hiljadita osoba zaražena ovim virusom dobije zapaljenje mozga, svako dvadeseto dete dobije zapaljenje pluća zbog kog završi u bolnici i na ozbiljnom lečenju, a jedan od 5.000 slučajeva završi kao biljka i izgubi život od komplikacija koje se manifestuju tek nakon nekoliko godina od prvih simptoma bolesti. U Srbiji je od početka godine, inspekcija ministarstva zdravlja podnela 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.