Majka i beba u izolaciji zbog simptoma malih boginja(Video)

0

Majka stara 26 godina i njena šestomesečna beba smeštene su u izolaciju u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, jer su primljene sa simptomima malih boginja. Njih dve su pre petnaestak dana bile u kontaktu sa zaraženima u okolini Prištine, iako nisu vakcinisane.

Zаvоd zа јаvnо zdrаvljе iz Kraljeva priјаviо je 30. oktobra Institutu zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“ slučај sumnjе nа mаlе bоginjе kоd dve оsоbе sа tеritоriје Kraljeva. U pitanju su majka i beba kојe su imale kоntакt sа оbоlеlima u okolini Prištine.

Kako smo saznali, njih dve su boravile na Kosovu u poseti rođacima, od kojih je jedno dete već bilo zaraženo malim boginjama. Zbog toga što nisu bile vakcinisane, simptomi malih boginja su se pojavili kod njih pre nekoliko dana. Zato su smeštene u karantin. Beba je smeštena u izolaciju odeljenja pedijatrije, a majka na infektivno odeljenje bolnice.

– Ispitujemo slučaj. Simptomi ukazuju da su u pitanju male boginje, ali dok ne stignu rezultati iz Instituta „Batut“, ne možemo tvrditi da su zaražene. Njih dve, majka i ćerka jesu bile u kontaktu sa obolelom osobom kada su boravile na Kosovu i Metohiji, a pri tom nisu bile vakcinisane – kaže Vladan Šaponjić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

Analize se očekuju već u sredu, i tada će se sa sigurnošću znati da li su majka i beba zaražene malim boginjama, kojih inače u Kraljevu nije bilo u poslednjih dvadesetak godina.

Share.

Comments are closed.