Pola miliona dinara za vino, sveće i mirisni tamjan

0

Ministarstvo odbrane zaključilo je ugovor sa Eparhijom Žičkom, vredan 475.000 dinara, za vršenje bogosluženja. Ugovor je sklopljen u septembru sa kasarnom „Ribnica“ u Kraljevu, a zanimljivo da je u konkursnoj dokumentaciji stajalo da je potrebno 210 litara liturgijskog vina, 30 kilograma mirisnog tamjana, 72 kilograma voštanih sveća, 300 pakovanja žiška za kandila…

Eparhija Žička, čije je sedište u Kraljevu, snabdeće do kraja godine Vojnu poštu 3720 u Kraljevu sa „artiklima za vršenje delatnosti verske službe“, kako stoji u nazivu javne nabavke koje je ministarstvo odbrane raspisalo.

Pored 210 litara vina, 30 kilograma mirisnog tamjana, 72 kilograma voštanih sveća, 300 pakovanja žiška za kandila, Eparhija Žička će kasarnu u Kraljevu snabdeti i sa 360 prestonih voštanih sveća, 200 pakovanja briketa za kadionicu, pa čak i 120 pakovanja šibica. I sve će to koštati skoro pola miliona dinara.

Ugovor sa eparhijom je zaključen 30. avgusta, a još jedan zanimljiv podatak je da su oni bili jedini ponuđači na ovoj javnoj nabavci. Iako je glavni kriterijum bila najniža cena, ponuda Žičke eparhije je samim tim bila i najpovolljnija.

Iako se u konkursnoj dokumentaciji pominje nekoliko kasarni koje će biti snabdevane „artiklima za bogosluženje“, nejasno je zašto su naručene tolike količine.

U opisu liturgijskog vina, specifikacija je toliko precizno opisana, da je tražen i izveštaj akreditovane laboratorije o tome kako je tretirano grožđe i koliki je sadržaj određenih supstanci!

Tražen je sadržaj neprevrelog šećera najviše, alkohola, ekstrakta bez šećera, pepela, titracione kiselosti, SO2, pa čak i diglukozid malvidol.

Žižci za kandila moraju biti u pakovanjima koja sadrže 25 voštanih fitilja i plovak. Tamjan u pakovanjima od kilogram, mali briket za kadionicu treba da ima tablete prečnika 22 milimetra u pakovanjima od 100 komada. Srednji briket za kadionicu prečnika tablete 27 milimetara u pakovanjima od 10 komada.

Voštana sveća mora biti izrađena od prirodnog pčelinjeg voska i treba da da zadovolji standarne dimenzije dužine 48 x 2,5 centimetara u pakovanju od 5/1. Voštana sveća mora da zadovolji standarne dimenzije dužine 16,5 x 0,6 centimetara u pakovanju od 200/1.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.