Svirao Baha u centru, a komunalci mu pisali kaznu za remećenje mira

0

Ulični svirač Danilo Anđelković pojaviće se kod sudije za prekršaje, samo zato što je svirao violinu u centru Kraljeva. Anđelković nije mogao da plati taksu, jer Odluka za ulične svirače ne postoji u ovom gradu, a komunalna policija mu je napisala kaznu jer je remetio javni red i mir.

Danilo nije samouki violinista. Iako je završio muzičku akademiju, poslednjih desetak godina zarađuje svirajući na trgovima. Repertoar mu je raznovrstan. Od Baha, Betovena, Vivaldija, Šuberta i mnogih drugih poznatih kompozitora, pa sve do pop hitova koje kombinuje uz zvuke violine.

Kako je ispričao za “Srbija video“, gde god da je boravio, a svirao je i po poznatim trgovima u velikim gradovima Evrope, svi su ga prihvatali sa oduševljenjem. Ali, u Kraljevu je doživeo da mu komunalna policija napiše kaznu jer je remetio javni red i mir. Iako je Danilo bio spreman da plati odgovarajaću taksu ili da podnese zahtev za sviranje na ulici, to jednostavno nije bilo moguće u Kraljevu, jer ne postoji Odluka o uličnim sviračima.

– Prišli su mi komunalni policajci i prvo rekli da se udaljim. Ali, pošto ja nisam hteo, jer smatram da nisam prekršio nešto što ne postoji, oni su se vratili i napisali mi prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira. I to u podne, u centru grada. A ja bih platio taksu ili naknadu kao što je to slučaj u nekim gradovima u Evropi, ali nije bilo moguće. Očekujem da vlasti u ovom gradu naprave jedan obrazac na osnovu kojeg će ulični svirači moći da dobiju dozvole, i to po ponekoj simboličnoj ceni – ispričao je Danilo.

Kako smo saznali, Gradske vlasti u Kraljevu nikada nisu ni razmatrale o donošenju Odluke o uličnim sviračima. I zbog toga su ulični svirači u nezavidnoj situaciji, jer su svrstani u grupu subjekata koji remete javni red i mir.  Nenad Marković, predsednik gradske skupštine kaže da će biti pokrenuta inicijativa za donošenje Odluke o uličnim sviračima i da se očekuje njeno usvajanje.

– Ovaj slučaj nas je naterao da hitno pokrenemo inicijativu za izradu nove skupštinske odluke koija će predvideti i urediti ulične svirače. Nadam se da ćemo je već na prvoj narednoj sednici usvojiti. Kasno smo uočili taj problem, jer ulični svirači predstavljaju svakodnevni dekor velikih gradova i mi ćemo to promeniti – rekao je Marković.

Zanimljivo je da u Beču ulični svirači mogu svirati za desetak evra koliko košta taksa, u Beogradu i besplatno ako pre toga prođu audiciju. Ali u Kraljevu će morati da se suoče sa kaznama koje dostižu i 20.000 dinara.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.