U Studenici otkrivena autentična kula iz 15. veka

0

Nakon detaljnih analiza jednog od delova pirga, arheolozi su došli do zaključka da se radi o delu jugoistočne palate, građene sredinom druge decenije 14. veka, istovremeno sa Kraljevom crkvom. U pitanju je ktitorsko delo Kralja Milutina, što ovom zdanju daje poseban značaj.

Tokom arheoloških istraživanja 2013. godine u kompleksu manastira Studenica, otkriveni su ostaci manastirskog pirga – kule iz prve polovine XV veka, koji svedoči o razvoju manastira u periodu srednjovekovne srpske države. Arheolozi smatraju da postoji mogućnost da se ovaj objekat u celosti otkrije, konzervira i prezentuje.

U okviru kompleksa manastira Studenica upisanog 1986. godine u „Spisak svetske kulturne i prirodne baštine“, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva realizacije projekat konzervacije i prezentacije arheoloških ostataka manastirskog pirga iz prve polovine 15 veka.

Radovima koji su sada u toku, a koji se finansiraju iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, očekuje se kompletno otkrivanje pirga i njegova konzervacija, kako bi se ostaci adekvatno zaštitili i prezentovali.

Ivan Milunović v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva rekao je da su otkriveni ostaci šest građevina, a da se je sedma samo delimično istražena, i da se trenutno na radi na njenom otkrivanju.

– Dopunskim istraživanjima je utvrđeno da je reč o manastiskom pirgu iz 15. veka i da postoji mogućnost da se ceo ovaj objekat oktrije i konzervira. S obzirom na stanje u kojem se nalazi lice bedema na kojem do sada nisu vršeni konzervatorski radovi, potrebno ga je sanirati, uz neophodna blokovanja obrušenih delova lica – rekao je Milunović.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.