Kraljevo će „humano uništavati životinje iz azila“!?

0

Skupština Kraljeva, izglasala je odluku, kojom se „napušteni i ničiji psi i mačke „ustupaju“ naučno-istraživačkim ustanovama, odnosno mogu biti uništeni savremenim metodama na human način“.

– Moj grad je izglasao da se psi ubijaju. Nova Odluka o načinu i držanju pasa na teritoriji grada Kraljeva, koja sadrži i deo eutanazija pasa koji završe u prihvatilištu, izglasan je na sednici skupštine. Sramota me je – kazala je Danijela Jović iz Udruženja za zaštitu životinja „Spaske“ iz Kraljeva.

Ova odluka, smatra Danijela Jović, nije ustavna, jer kako kaže, direktno krši do sada postojeći zakon.

– Lokalna samuprava ovom odlukom vrši krivično delo zlostavljanje, mučenje i ubijanje većeg broja životinja. Jer, na osnovu Zakona o dobrobiti životinja, naglašeno je da se ogled na životinjama se ne sme sprovoditi u slučaju napuštenih životinja, odnosno životinja iz prihvatilišta – kaže Jović.

Danijela Jović sa psima iz prihvatilišta

Iako je postojala odluka, usvojena pre dve godine, koja je usklađena zakonom, ona je mimo svega, smatra Danijela Jović, svojevoljno promenjena.

Protiv ove odluke za vrlo kratko vreme ustala su sva udruženja i ljubitelji životinja, pa su se društvene mreže usijale od reči podrške borcima za prava životinja u ovom gradu na Ibru.

Organizacija „Orpak“ iz Kruševca pokrenula je i Inicijativu za izmenu odluke o uslovima i načinu držanja domaćih životinja na teritoriji grada Kraljeva.

– Predlažemo da se između ostalog, nevedenog, donese odluka kojom se Odluka o uslovima i načinu držanja domaćih životinja na teritoriji grada Kraljeva u čl. 30 proglašava nevažećom i stavlja van snage. U suprotnom ćemo biti prinuđeni da podnesemo odgovarajuće zakonske prijave protiv nadležnih, kako bi sprečili nenadoknadive štete u vidu smrti pasa i mačaka – kažu iz Orpak-a.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.