Hoćete sa ljubimcem u Evropu – naoružajte se strpljenjem i novcem!

0

Procedura oko dobijanja pasoša za kućnog ljubimca za zemlje EU traje čak tri meseca. Osim toga morate platiti i oko 15.000 dinata, koliko koštaju svi troškovi kako bi se dobio pasoš. Za prekookeanske države ta procedura traje šest meseci, i duplo je skuplja. I pored toga, pojedine zemlje, Irska, Britanija, Švedska, tražiće da ljubimac provede neko vreme u karantinu kako bi proverili da li je zaražen.

Za zemlje Balkana, procedura prelaska ljubimca preko granice je dosta jednostavnija, jer je dovoljno da pas ima samo vakcinacioni karton i da je čipovan. Međutim, da bi ste recimo svog psa odveli u neku od zemalja EU, samo to nije dovoljno.

Pas mora da bude vakcinisan protiv besnila. Titar antitela na besnilo određuje se iz krvi – najviši je mesec dana nakon vakcinacije, a vremenom počinje da opada, pa može da se desi da samo sedam meseci kasnije bude ispod dozvoljenog nivoa za putovanje u inostranstvo.

Neophodno je da od vakcinacije prođe oko dve nedelje da bi organizam psa odreagovao na vakcinu. Zatim psu treba izvaditi krv kod veterinara, koji će je poslati na analizu, tj. na utvrđivanje titra antitela na besnilo u Pasterov zavod u Novom Sadu. Ukoliko sve bude u redu, potvrda se iz Pasterovog zavoda poštom šalje vlasniku. Pas može da putuje tek za tri meseca od datuma analize uzorka.

Bojan Milojević iz Kraljeva

Veterinar Bojan Milojević iz Kraljeva, kaže da vlasnici celu proceduru mogu da završe u veterinarskim ambulantama.

– Vakcinacija se može uraditi dok je ljubimac star već tri meseca. A to znači da sa sedam meseci starosti može da bude u zemljama EU. Najveći problem kod novih vlasnika je taj, jer se oni obično sete da im je potreban pasoš tek pred put. Većina nabavlja ljubimce, a prethodno se ne informiše dovoljno šta ih sve čeka. I onda dođu kod nas, pred odmor ili put da bi otvorili pasoš, i iznenade se. Kada im objasnimo da je drugačija procedura za EU, nastaju razočarenja i psi ostaju u Srbiji – ispričao je Milojević.

Analiza titra se obavezno nosi sa sobom i radi se samo jednom u životu, ali pas mora nakon toga redovno da se vakciniše protiv besnila, što se upisuje u pasoš.

Za prekookenaske zemlje procedura je dosta složenija i znatno skuplja, jer se obavljaju i dodatne analize krvi, i to u Institutu u Nemačkoj. Sve to košta daleko više od procedure za zemlje EU.

Švercovanje ljubimaca opasno

Bojan Milojević kaže da se dešavalo da neki prošvercuju psa ispod sedišta, i da to može biti veliki problem, jer su sankcije jako velike, i uglavnom se trajno oduzima ljubimac.

– Kazne su jako visoke, novčane. A postoji mogućnost da u nekim zemljama budete i osuđeni – kaže Milojević.

Troškovi za dobijanje pasoša

Sertifikat se jednom dobija i važi za ceo život, a vakcinacije se obavljaju prema planu.

Vakcinacija, čipovanje i pasoš: 2.000 din.

Analiza krvi: 8.000 din.

Potvrda veterinara o zdravstvenom stanju: ne naplaćuje se stalnim klijentima (inače je oko 1.000 din.)

Sertifikat za napuštanje zemlje: 4.000 din

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.