Celo selo priprema pečenje: U Stopanji kod Trstenika sprema se “Pečenjijada (video)

0

Prestonica pečenja Stopanja kod Trstenika spremna je za prvu “Pečenjijadu”, koja će se u ovom moravskom selu održati 9. i 10. septembra. Jedinstvena manifestacija, okupiće prave ljubitelje pečenja, koje se u Stopanji decenijama priprema na poseban i jedinstven način.

Miloš Miletić iz Stopanje kaže za “Srbija video” da njegova pečenjara isključivo sprema jagnjetinu, i da je priprema drugačija u odnosu na prasetinu.

– Dok se plećke još tresu, stavljaju se na jaku vatru, jer kako kažu, ne peče lepo vreme nego dobra vatra. Jaganjci koje spremamo su sa naših prostora, Svrljiga i Peštera. Bitno je da ima pečenje ima dosta loja i da je žar od bukovog drveta. Dobra jagnjetina mora da miriše da majčinu dušicu, a jagnje treba da bude mlado i krto – rekao je Miletić, napominjući da se jagnjetina uglavnom servira vruća.

Rade Simidžić iz Stopanje, vlasnik pečenjare koja priprema uglavnom prasetinu kaže da se dobro prase prepoznaje po boji, crvenoj, dok prase koje je belo ima puno masti i ne treba ga kupovati.

– Prase treba zaklati odmah i staviti ga da se peče. Znači, sveže zaklano i sveže pečeno. Servira se po potrebi, kako gosti žele, od jedne do nekoliko porcija – kaže Simidžić.

Koliko je Stopanja poznata, i sinonim za pečenje, objasnili su nam naši sunarodnici koji žive i rade u Švajcarskoj, a koje smo zatekli u jednoj pečenjari.

– Pitao sam jednog sugradjanina gde da kupim prasetinu, i on mi je pokazao da baš ovde svratimo. A za Stopanju smo čuli jer je poznata i priča se svuda o njihovom pečenju – kazali su nam ovi posetioci.

Opština Trstenik je organizator manifestacije, a predsednik opštine Aleksandar Ćirić, kaže da je Stopanja decenijama unazad poznata kao prestonica pečenja i mesto gde se uvek nešto okreće od jutra do mraka i gde je pečenje uvek vruće.

– Upravo zbog takvog brenda koje Stopanja ima godinama, opština Trstenik i Turistička organizacija rešili su da organizuju manifestaciju “Stopanjska pečenjijada”. Pored standardno dobrih gastronomoskih specijaliteta, posetioci će 9. i 10. septembra moći da uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu. Takodje, napomenuo bih da su prošle godine sredjene saobraćajnice ka ovom mestu, kao i trotoari i parking mesta u samoj Stopanji – kazao je Ćirić, naglašavajući da očekuje da “Pečenjijada” bude uvrštena u turističku mapu Srbije.

Prema prognozama organizatora, očekuje se u dva dana, koliko će ova manifestacija trajati, kroz Stopanju prodje oko 10.000 posetilaca.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.