Najsnažniji se oprobali u “Hajdučkom višeboju”

0

U selu Obrva, kod Kraljeva, održana je peta po redu manifestacija „Kursulini dani“, u znak sećanja na vojvodu Jovana Petrovića Kursulu, jednog od najvećih srpskih junaka, čuvenog megdandžiju i Karađorđevog saborca u prvom Srpskom ustanku.

Trodnevni „Kursulini dani“ započeli su još u petak izložbom u Domu kulture posvećenom Kursuli, Obrvi i njenim meštanima, a centralni i ujedno najinteresantniji program manifestacije, tzv. Hajdučki višeboj u čast slavnog vojvode, održan je u nedelju, uz učešće više od stotinu mladića i devojaka iz okolnih sela Miločaja, Cvetaka, Obrve, Tavnika i Katrge.

Pred oko hiljadu posmatrača i radoznalaca, takmičari u starom srpskom višeboju nadmetali su se u bacanju kamena s ramena, nadvlačenju konopca, nadvlačenju klička, nošenju vode na obramači, skoku u dalj, obaranju ruku, hodanju preko grede, krosu i brzom struganju balvana.

– Na ovaj način odajemo počast Karađorđevom saborcu, velikom srpskom junaku i čuvamo njegova dela od zaborava. Svi smo spremni za višeboj jer ne postoji bolji trening od teških poljoprivrednih poslova – poručili su snažni mladići iz ekipe sela domaćina.

Jovan Kursula živeo je u obližnjem selu Cvetke gde je i sahranjen pošto je podlegao ranama zadobijenih u čuvenom boju na Deligradu 1813. godine.

 

 

Share.

Comments are closed.