Kilogram šljive tri puta skuplji nego prošle godine

0

Velika suša ozbiljno ugrožava voće. Šljiva i jabuka su dobro rodile u brdsko-planinskim krajevima, ali će prinos i kvalitet biti niži od očekivanog. Zato je cena šljive viša od očekivane, i cena od 100 dinara za kilogram je čak tri puta veća nego prošle godine.

Proizvođači očekuju da za 25 odsto bude manji prinos voća. Jer, kako nam je rekao Miloš Kostović, voćar iz Dedevaca kod Kraljeva, zbog suše i toplog vremena jabuka je počela da se hrani iz plodova.

– Jabuka je dobro rodila na 400 metara nadmorske visine pa naviše, ali će se rod smanjivati dok ne počne da pada kiša. Nemoguća je bila razmena materija na prosečnim temperatura od 37 stepeni i više. I zato je počela da se hrani iz plodova. Od pre petnaestak godina, kada je krenuo sušni period, svake druge ili treće godine, voćari iz ovog kraja imaju problem sa sistemom navodnjavanja voća i onda gubimo i na kvalitetu i na prinosu. Problem su kopanje bunara i struja – objasnio je Kostović.

Radosav Pejović, proizvođač šljive iz okoline Čačka, kaže da je šljiva doživela potpuni kolaps.

– Tamo gde je zemlja bila lošija, šljiva je potpuno podbacila, i ni kiša ni prihrana joj neće pomoći. Šljiva je dobro rodila, ali kvalitet će biti mnogo lošiji. Zato će rod biti umanjen između 40-50 odsto. Sterlejka je prošle godine u otkupu bila 14-16 dinara, a ove godine i 55 za kilogram. U zadnjih deset godina nije prelazila 30 dinara. Cena jeste dobra, ali videćemo da li ćemo pokriti troškove – isprišao je Pejović.

Agronom Miladin Ševarlić, kaže da navodnjavanje donosi stabilnost prinosa, zatim kvalitet proizvoda, posebno kod voća gde raste procenat prve klase u ukupnoj proizvodnji. On kaže da bi se sa navodnjavanjem moglo doći i do dve berbe godišnje.

– Na hektaru povrća radi se i o desetinama hiljada evra koje mogu da se izgube zbog suše. Osim toga, kod voća, suša ne pogađa samo ovogodišnji rod, već biljka nema dovoljno vlage da izbaci pupoljke i za narednu godinu – objašnjava Ševarlić i dodaje da je u povrtarstvu i voćarstvu daleko veća zastupljenost navodnjavanja, jer su i dohoci po hektaru mnogo veći.

Izvor: Srbija video

 

Cene voća u maloprodaji u dinarima za kilogram:

2016.                     2017.

Jabuke          40                           95

Breskve         70                         100

Kruške           70                          85

Nektarine       60                         105

Šljive             30                           95

Grožđe          70                          125

 

 

Share.

Comments are closed.