Pacovima i miševima u centru Kraljeva došao kraj

0

U Kraljevu je posle čak 25 godina, urađena sistemska deratizacija. A koliko su se pacovi i miševi u gradu namnožili, govori i podatak da se dešavalo da u letnjim večerima izlaze i na centralno gradsko šetalište, čak i u vreme kada su ulice pune ljudi. Po procenama stručnjaka, samo u zoni oko Trga srpskih ratnika, živelo je između osam i deset hiljada ovih glodara koji mogu biti prenosioci opakih bolesti.

Pacov jede kokice, dok šetači prolaze pored njega

Ali, ovim glodarima je odzvonio kraj jer je urađena centralna, gradska deratizacija. Krenulo su od centralnog gradskog Trga i za samo nekoliko dana postavljeno je više od 1.000 kilograma mamaka.

– Dosadašnja ispitivanja su pokazala da smo u dva uzorka glodara utvrdili uzročnika Leptospiroze, bakterijske bolesti koja može da bude opasna i po ljude, jer su glodari rezervoari – kaže Mišo Kolarević, direktor Vetrinarsko specijalističkog instituta iz Kraljeva.

Za zajedničku akciju Veterinarsko specijalističkog instituta i Zavoda za javno zdravlje iz gradske kase je izdvojeno 3,6 miliona dinara.

– U prvoj fazi smo postavili negde oko 13.000 mamaca različite formulacije u skladu sa potrebama i potrošili za to oko 1.250 kilograma mamaka – kaže Vladan Šaponjić iz Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

On dodaje da je direktno pokrivena teritorija oko 130 hektara, a se indirektno efekti osećaju na oko 13 kvadratnih kilometara.

– Mi smo nakon postavljanja vršili monitoring mamaca i videli da su praktično potrošeni već posle 24 časa što prvo govori da je efekat postignut, a drugo da je brojnost glodara ogromna – kaže Šaponjić.

U drugoj polovini avgusta biće nastavljena deratizacija, na već tretiranim površinama, ali i u seoskim domaćinstvima, stambenim i poslovnim objektima.

Na sledećem snimku koji je zabeležen pre šest godina, videćete kako je izgledalo kada su pacovi izlazili na šetalište kod spomenika u centru Kraljeva.

Share.

Comments are closed.