Požar u Studenici se širi, manastir nije ugrožen

0

Šumski požar koji je danas oko 14 sati izbio u Studenici u zaseocima Kamenjani i Borovci, zahvatio je već oko 30 hektara borove šume niskog rastinja, . Vatra ne preti manastiru Studenica, koji je na suprotnoj strani i udaljen oko pet kilometara.

Kamenjani

Prema rečima Radoice Kočovića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu, pomoć u ljudstvu stiže iz okolnih gradova, jer je cilj da se što pre zaustavi njegovo širenje.

– Požar se trenutno širi. Teško je kontrolisati ga jer vetrovi začas posla promene situaciju i prebace varnice u drugi deo. Ne može se proceniti kada ćemo požar staviti pod kontrolu. Nadamo se da ćemo uspeti da ga lokalizujemo što pre. Kuće u okolnim selima za sada nisu ugrožene – rekao je Kočović za „Srbija video“.

Gašenje moguće samo sa naprtnjačama

Vatrogasci su stigli iz Kraljeva, Ušća, Raške, sa Kopaonika, Novog Pazara, a očekuje se dolazak iz Kragujevca i još nekih okolnih gradova.

– Požar se brzo širio i spuštao niz padinu. Meštani su sa vatrogascima zaustavili širenje ka kućama – kaže Ljubodrag Belaković iz Kamenjana.

Vatrogasci požar gase noseći naprtnjače na leđima jer vozila ne mogu da priđu do samog požara.

– Napunimo vodom pa se vraćamo i stalno ukrug. Šišarke se očas posla zaple i ponovo stvore neki požar – rekao je jedan od vatrogasaca s kojim smo bili u šumi dok je gasio vatru.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.