Trstenički kalemari dobijaju pomoć od države (video)

0

U Trsteniku je održan sastanak ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, rukovodstva opštine Trstenik i proizvođača kalemova iz ovog kraja. Cilj je bio da se predstavi pravilnik o podsticajima za proizvodnju sadnog materijala.

Milomir Milićević proizvođač kalemova iz sela Stragari kod Trstenika, koji ima zasad od 100.000 kalemova vinove loze, rekao je prilikom posete ministra Nedimovića, kazao je da su tema sastanka bile subvencije za velike proizvođače.

– Mom preduzeću ove subvencije ministarstva poljoprivrede odgovaraju. Uklapam se u limit od 500.000 dinara jer nemam kooperante. Pozdravljam ovaj potez ministarstva poljoprivrede i nadam se da će dogodine pravilnik biti dopunjen i za kooperante kako bi i oni dobili pomoch – rekao je Milićević.

Milena Turk, narodna poslanica iz Trstenika, kazala je da je inicijativa za subvencionisanje kalemara, pokrenuta iz Kancelarije za narodne poslanike iz ovog grada.

– Ministar Nedimović, kojeg moram da pohvalim jer je imao mnogo razumevanja i za inicijativu, sastao se sa proizvođačima iz okoline Trstenika, kako bi se predstavilo do detalja kako će se pravilnik primenjivati i kako bi mogao ubuduće da se unapredi – rekla je Turk.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik rekao je da je ovaj kraj lider u proizvodnji loznog i voćarskog kalema.

– Opština Trstenik i Rasinski okrug će imati najveće benefite od ovog novog pravilnika i subvencija koje će dobiti proizvođači – rekao je Ćirić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je u budžetu Srbije po prvi put ubačena stavka koja se odnosi na pomoć proizvođačima sadnicima, odnosno kalemarima.

– Vlada Srbije je zbog velikog broja proizvođača sadnica našla potrebu da im pomogne. Čak 85 odsto proizvoda sa ovog područja se izveze, bilo da je u pitanju Istočna Evropa ili Rusija. Naša ideja je da sve ono što je izvozno orijentisano, dodatno podstičemo. Ne mogu da mislim o tome zašto neko to ranije nije uveo, već da radim sada i ubuduće, a kalemari će imati podršku države – rekao je Nedimović u Trsteniku.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.