Bata u vrnjačkim kafanama nije bio glumac

0

Bata Stojković bi za onog koji mu se ne bi dopao, odmah rekao da takvog čoveka ne želi za svojim stolom. U kafani je strašno voleo muzičku preciznost. Dirigovao bi sve vreme i tako do jutra.

Nikola Džamić iz Vrnjačke Banje, sa kojim se Danilo Bata Stojković družio kad god bi došao u ovo mesto, ispričao je za „Srbija video“ kakav je bio naš proslavljeni glumac, kada se kamere i pozorišna svetla isključe, kada napusti Beograd i vreme provede sa dragim ljudima u Vrnjačkoj Banji.

Nikola se sa velikanom srpskog glumišta upoznao baš u kafani u kojoj je radio kao konobar. I od te noći, sve do Batine smrti, bili su veliki prijatelji. Prema njegovim rečima, Bata je imao istančan ukus da za kratko vreme isprofiliše svakog ko bi seo za njihov sto, u nekoj od kafana u Vrnjačkoj Banji.

– Nas nekolicina sa kojima je Bata najčešće provodio vreme, doživljavali smo ga kao nekog istinskog prijatelja, sa kojim se znamo dugo. A on nam  nam je pružao mogućnost da ga upoznamo. Nikada se u našem društvu nije ponašao kao glumac, kao velikan, a to je bio. Skenerski je znao da prepozna čoveka. Za onog koji mu se ne bi dopao, odmah nam je govorio da takvog čoveka ne želi za svojim stolom – kaže Džamić.

On kaže da je Bata najviše voleo da sluša konobarske priče iz Banje, kojih je bilo puno, i da su ga uveseljavale dogodovštine, lukavost i snalaživljivost ovdašnjih konobara, i to u vreme kada Banja ključa od turista.

– Voleo je recimo da sluša kako se konobari udvaraju gospođama. Takve priče su mu bile najinteresantnije. U kafani je strašno voleo muzičku preciznost. Dirigovao bi sve vreme i tako do jutra. Ako neko falšira, on bi ga popravio, i nije davao nikom da za stolom zapeva ako nije umeo. Pio je isključivo špricer sa rozeom. Na Goču smo često kuvali pasulj i jeli gočki sir i kajmak, i ništa više od toga on ne bi tražio. Veoma često je znao da konobarima ostavi novac pre ostalih, kako ne bi neko od nas platio – priča ovaj Vrnjčanin.

Nikola (u sredini) sa Batom je obišao sve kafane u Banji

Jedna od zanimljivih kafanskih anegdota, dogodila se kada je u kafanu ušao moler, noseći čak i četku za krečenje.

– U jednoj od kafana gde smo često jeli škembiće, koje je Bata obožavao, ušao je taj čovek, zagrlio ga i samo rekao da je umro Pantelija. Bata ga je pogledao i okrenuo se prema nama i pitao nas da li ćemo sad da ga vodimo na sahranu. Posle par minuta smo svi shvatili nam je čovek ustvari rekao repliku iz filma – priseća se Nikola ili Džambo kako ga je Bata zvao.

Fotografije iz vrnjačkih kafana, inače veoma retke, jer ih ima svega par, neprocenjive su za ljude koji su Batu poznavali. Njima, a ni njemu nije bilo bitno da se slikaju s njim, već su samo želeli da zajedno dočekaju jutra u kafanama. Tako je i nestala poznata Batina rečenica iz Vrnjačke Banje.

– Ljudi, jedan sat je iza ponoći. Ajde da odvezemo moju Olgu u hotel, pa da se napijemo ko ljudi!

Bata je često pričao o Tozovcu

Džamić kaže da je Bata voleo Tozovca, i da im je često pričao anegdotu sa jednog putovanja na kojem su se obojica zadesili.

– Cela trupa je u nekom trenutku turneje potrošila sav novac. Ali, Tozovac se dosetio kada su prošli pored neke šatre u kojoj je bilo veselje da uđe, uzme harmoniku i zasvira i zapeva. Tako je dobio gomilu novca od svatova i nastavili su putovanje – kaže Nikola.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.