Mladi iz cele Evrope o toleranciji

0

Interreligijski dijalog u omladinskom radu okupio je u Vrnjačkoj Banji, trinaest učesnika iz dvanaest evropskih zemalja. Mladi iz Srbije, Bosne, Albanije, Kosova, ili Nemačke, zajednički su debatovali o diskriminacijama.

Problemi na polju interreligijskog dijaloga i diskriminacija postaju rastući i veoma važni u evropskom društvu. Samim tim što Evropa postaje bogatija različitošću i religijama, to pruža veliku mogućnost za interkulturno razumevanje.

U Vrnjačkoj Banji su se tim povodom okupili mladi iz dvanaest zemalja, Srbije, Italije, Nemačke, Austrije, Francuske, Turske, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke i Švedske.

– Ovo je evaluacioni sastanak gde sumiramo rezultate rada. Partneri su u svojim zemljama odradili lokalne radionice, a odradiće i okrugle stolove na temu „Interreligijski dijalog u omladinskom radu“. U sklopu projekta uradili smo „Priručnik“ koji će poslužiti za budući rad na ovoj temi. Kao produkt našeg rada napravili smo kratki video sa porukama o važnosti dijaloga među mladima i retrospektivni foto album – rekla nam je Dijana Puškar, koordinator projekta i predsednica organizacije „Luventa“.

Ona kaže da je ovaj skup lepa mogućnost za učestvovanje u projektu, za predstavljanje organizacija i prilika da se dosta nauči o ovoj temi.

– Sretala sam različite ljude, različitih religija, ali nebitno je da li neko veruje ili ne. Na kraju, svi smo mi ljudi i nema velike razlike između nas – rekla je Dijana Puškar, kojoj je opstina Vrnjačka Banja dodelila zahvalnicu za doprinos promovisanju Vrnjačke Banje kroz dugogodisnje organizovanje razmene mladih sa prostora cele Evrope.

Dafina Bitići iz Prištine iz organizacije „Blink“ Kosovo je po četvrti put u Vrnjačkoj Banji.

– Od samog početka ovog projekta boravila sam u Vrnjačkoj Banji i susrela sa mnogim mladim ljudima sa kojima sam razmenila neverovatna iskustva. Inače, veliko mi je zadovoljstvo da boravim u Banji jer je neverovatno lepa – kaže Dafina.

Ana Derviši, predsednica organizacije „Beyond barriers“ iz Albanije, po prvi put je u Vrnjačkoj Banji.

– I ja sam impresionirana Banjom, veoma pozitivno, posebno prijateljskom atmosferom, zbog čega sam prijatno iznenađena. Ovaj tip projekta je jedinstvena prilika za mlade da se okupe sa svim njihovim razlikama, da diskutuju i da zajedno nađu sličnosti i da grade mostove za budućnost. Bitno je poštovati se uzajamno, živeti zajedno, a opet, različitost je dobra jer bi svet bio dosadan da smo svi isti – rekla nam je Ana.

Luka Frondžija iz italijanske organizacije „TDM 2000“ kaže da se svet menja, i da postoji jako puno problema.

– Problem migracija i religije ne može se rešiti u Italiji. Mora postojati jedan veći krug, i mora se globalno rešavati. Srećni smo što se ovaj projekat realizovao u Srbiji, jer gledajući u neku prošlost, Srbija nije bila poželjan partner. Sada Srbija pokazuje jednu drugu sliku, ne više konzervativne zemlje kako se nekada smatralo. I sa imenovanjem premijerke Srbija pokazuje da radi na zaštiti ljudskih prava – ispričao je Luka.

Share.

Comments are closed.