Kuvanje započeo kao hobi, a danas sprema za poznate ličnosti

0

Stefan Ristović iz Vrnjačke Banje poslednjih godina veoma uspešno gradi kuvarsku karijeru u elitnim restoranima u Beogradu. Iako je počeo da se kuvanjem bavi iz hobija, danas je kako kaže za „Srbija video“ ostvario svoj san, jer može da parira profesionalnim kuvarima.

Retko se dešava da čovek živi svoj san, a Stefan ga sa svojih 28 godina već ima. Ljubav prema gastronomiji trasirala mu je životni put.

– Kuvanje me je od uvek zanimalo. Sticajem okolnosti nisam uspeo da upišem Ugostiteljsko-turističku školu. Ipak, ni nakon trogodišnje Tehničke škole, nisam odustao od svog sna. Moja majka Dragana, po zanimanju je kuvarica i poslastičarka. Njena profesija uticala je na mene da odmalena razvijem sklonost ka kulinarstvu. Prvo zaposlenje bilo mi je u mesari. Tamo sam stekao osnovno znanje o obradi mesa i kvalitetu, što mi je kasnije dosta pomoglo – počinje svoju životnu priču Stefan Ristović iz Vrnjačke Banje.

Stefan je prvi posao u kuhinji restorana dobio u „Horizontu“ na Goču. Tamo je radio oko godinu dana. Šef kuhinje bila je njegova majka koja se trudila da svom sinu prenese profesionalno i praktično znanje. Međutim, to nije baš bilo lako, jer je kako nam Stefan ispričao, stalno imao sklonosti ka novitetima, sopstvenim receptima, kombinaciji namirnica koje nisu bile uobičajene za meni ovog restorana. Tako je recimo kombinovao kesten-pire sa vrganjima i svinjskim medaljonima, spremao pileću džigericu na karamelizovanom ananasu, ili medaljone od bifteka u sosu od šumskog voća.

Stefan sa Anicom Dobrom

– Sa svojim drugom iz detinjstva otišao sam u Beograd u potrazi za novim poslom u nekom od restorana. U jednom na Skadarliji počeo sam kao pomoćni kuvar, a završio kao šef kuhinje. Bio mi je izazov da odgovorim zahtevima beogradskih boema i ljudima sa istančanim ukusima – kaže ovaj Vrnjčanin.

Nakon nepune dve godine, Stefan je krenuo dalje, u potrazi za elitnijim restoranima u kojima bi pokazao svoje umeće. Tako je stigao do u jednog francuskog restorana.

– Francuzi su nenadmašni u gastronomiji i njihova kuhinja bila je novi izazov za mene. U tom restoranu sam radio kao „sosije“, kuvar na toploj kuhinji. Tamo sam doživeo početak pravog kuvarskog iskustva. Naučio sam osnove moderne kuhinje i to mi je bila baza za sopstvenu nadgradnju – objasnio nam je Stefan.

Zadnje tri godine radi u poznatom beogradskom elitnom restoranu, gde se okupljaju poznate ličnosti glavnog grada. Kaže da u restoranu kluba, gde je zamenik šefa kuhinje, ima dana kada osoblje za tri sata nahrani i po 300 gostiju, uz ogroman trud da svi oni zadovoljni izađu iz restorana i da jedva čekaju priliku da opet ručaju tamo.

I Miki Manojlović nije odoleo Stefanovim specijalitetima

– Klub ima karakteristične stalne goste koji imaju već ustaljene zahteve. Trudimo se i uspevamo da im do sitnica udovoljimo. I to mene motiviše. Od poznatih stalnih gostiju za koje imam privilegiju da kuvam, pomenuo bih: Miru Adanju Polak, Tozovca, Žarka Lauševića, Isidoru Bjelicu, Anicu Dobru, Mikija Manojlovića, Borisa Tadića, Milana Milutinovića, Dejana Stankovića, Ranata Balestra i mnoge druge. U Klubu vlada prijateljska atmosfera i to prija i gostima i osoblju. Raduje me što imam mogućnost da pokažem svoju kreativnost – kazao nam je Stefan Ristović.

Stefan je član Asocijacije šefova kuvara Srbije. Od ove godine učestvuje na takmičenjima. Na Međunarodnom kulinarskom festivalu u Kranjskoj Gori u Sloveniji, u kategoriji A1 nacionalno moderno jelo Stefan je osvojio zlatnu medalju, a srebrom se okitio u kategoriji A2, moderno jelo. Na ovogodišnjem Festivalu čokolade u Kragujevcu, Stefan je imao priliku da drži prezentaciju „Restoranski desert u tri koraka“.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.