Ruglo u centru Vrnjačke Banje plaši goste

0

Hotel “Železničar” koji se nalazi u centralnom parku u Vrnjačkoj Banji, postao je stecište narkomana i beskućnika, a taj deo parka počeo je da plaši i goste u noćnim satima.

Napušteni hotel, koji je inače vlasništvo “Železnica Srbije”, ne radi već par godina, ali ga niko više i ne čuva. Iz njega je ukradeno sve što je moglo da se iznese, a ostatak uništen. Iz razgovora sa meštanima, saznali smo da se plaše da decu puštaju da u kasnim satima prolaze parkom pored hotela. A u letnjim toplim danima, kao što je slučaj ovog leta, iz hotela se širi nesnosan miris.

– Ne bih smeo da uđem unutra ni danju. Ozbiljan sam. Mogao bi neki ludak da me napadne. Živim u naselju iznad parka i često prolazim pored hotela, jer radim u jednom od kafića na Promenadi. Sablasno deluje, pogotovu kada vidite da gori neka sveća u nekim od prostorijama. Beskućnici i narkomani su njegovi stanovnici. Plašim se nekada i kada sam prolazim tuda – kaže Miloš R. iz Vrnjačke Banje.

Vrnjačka Banja ovih dana je puna gostiju koji su došli kako bi posetili “Vrnjački karneval” koji je će trajati tokom cele nedelje, a očekuje se da Banjom prodefiluje preko 350.000 posetilaca. Većina njih je u našu najpoznatiju banju došla da bi uživala u parkovima, po čemu je ovo mesto poznato. Ali, mnogi će odneti i ovu ružnu sliku napuštenog hotela u Centralnom parku sa sobom kući.

Hotel je vlasništvo “Železnica Srbije” koji je zatvoren pre tri godine. Međutim, obezbeđenje u njemu nikada nije postojalo, a katanac koji je stajao na vratima je ubrzo obijen. Hotel je postao neka vrsta komune za margonalizovane grupe. Predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović kaže da oni nisu krivi za ovo što se dogođa u hotelu “Železničar”.

– Slažem se da ovaj hotel šalje ružnu sliku iz Banje, ali nama su vezane ruke. Nekoliko puta smo tražili od države i železnice da hitno reši status ovog hotela jer želimo da dođe neki ozbiljan investitor koji će ga obnoviti. Opština Vrnjačka Banja je tražila od “Želturista” da ga privede nameni ili proda. Ali, oni su u stečaju, i mi ništa drugo ne možemo da uradimo – rekao je Đurović.

Hotel “Železničar” je napušten od maja 2015. godine, a firma “Želturist” koja se brinula o hotelu otišla je u stečaj. Koliko nikog nije bilo briga šta će se dogoditi sa objektom, pokazuje i činjenica da nije izneto ništa od rashodovanog nameštaja, od čega je kasnije nastala i slika hotela kakvog danas gledaju posetioci Vrnjačke Banje.

Glumci i scenaristi na terasi “Železničara”

Na terasi Romantika u hotelu Železničar, u avgustu, često su svoje nagrade proslavljali dobitnici na Festivalu filmskog scenarija. Nikola Džamić organizator manifestacije “Dani Bate Stojkovića” seća se da je čak i Verica Rakočević svojevremeno organizovala modne revije u “Železničaru”.

– “Železničar” se nalazi na najboljoj lokaciji u Vrnjačkoj Banji. Jedna od retkih zgrada koja je sačuvala prvobitni oblik. Hotel je bio sastavni deo pratećih manifestacija u Banji. U njemu su znali da spavaju glumci u vreme Festivala filmskog scenarija. Manda je recimo imao u njemu svoju predstavu “Vrnjci kroz vekove”. Verica Rakočević je imala reviju šetnjom kroz park pored hotela, koji mu sa svojim prirodnim hladom daje posebnu čar – rekao je Džamić.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.