O Veselom spustu se ne razmišlja, na njega se odlazi!

0

Veseli spust je manifestacija koja će sledeće godine zagaziti u četvrtu deceniju postojanja. Hiljade raznih plovila na Ibru, napravljenih od najobičnijih plastičnih flaša, pa sve do splavova i čamaca, prikazuju sliku maštovitosti učesnika „Veselog spusta“. Kao da se „spustaši“ utrkuju ko će napraviti zanimljivije plovilo i sa njim se spustiti niz brzake Ibra, od Magliča do Kraljeva.

Veselom spustu pre desetak godina nije bilo strano ni 15.000 učesnika, ali ono što ga krasi je da će se uvek biti održan bez obzira da li je napolju 42 stepena ili pada kiša.

Trubači, pesma i pozitivna energija nekada uglavnom na improvizovanim splavovima napravljenim od flaša, automobilskih guma, stiropora, a danas uglavnom na čamcima, glavna su odlika Veselog spusta. Događaj, koji svakom spustašu ostaje u neizbrisivom sećanju. Ili, kako reče jedan od učesnika: “Ne mogu sebi da oprostim što nisam dolazio i prethodnih godina!”

– Verovali ili ne, ja sam svaki put bio na spustu, a to je sada već 28 godina. Vremenom je to postajalo sastavni deo mog života. Nije bitno ni vreme, ni vodostaj, ni da li će se kompletno društvo okupiti ili ne, jednostavno ja idem – priča Zoran Pantović iz Kraljeva.

– Prvi put sam na spustu. Došli smo organizovano veče pre spusta. Ima nas dvadesetak, i većina je prvi put. Neverovatno je kolika energija se ispoljava kod ljudi koji se na čamcima ili splavovima. Stalno se peva, malo i popije. Super je – kaže Janko Petrović iz Zemuna.

Na Veselom spustu učestvuju zaljubljenici u Ibar koji dolaze iz brojnih gradova Srbije, ali i susednih država, a plovi se na razdaljina od Magliča do Kraljeva, dugoj 24 kilometra. Najatraktivniji deo spusta je u živopisnoj ibarskoj klisuri, od Magliča do Bogutovačke Banje.

I Zoran Babić u kapetanskom čamcu

Novopostavljenog direktora „Koridora“ Zorana Babića uslikali smo u jednom od čamaca u društvu Predraga Terzića, gradonačelnika Kraljeva. Babić je na Veseli spust došao sa mlađom ćerkom.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.