Vrnjačka Banja: Nabujale rečice nosile automobile i rušile mostove

0

Nabujale Gračačka, Otročka i Rsovačka rečica poplavile su dvadesetak domaćinstava u selima Gračac i Otroci, koji se nalaze u okolini Vrnjačke Banje, u podnožju Goča.

Rečice koje se spuštaju sa Goča, zbog obilnih padavina na ovoj planini u subotu uveče, toliko su bile jake, da su izašle iz korita i nosile sve pred sobom. Voda je nosila stoku, automobile, traktore i poljoprivredne mašine, i prodrla u više domaćinstava, a uništeno je i desetak mostova.

Porušeno desetak mostova

U selu Gračac, reka je odnela par automobila, džip, pa i jedan traktor i prikolicu. Voda je ušla u nekoliko kuća u gornjem toku Gračačke reke, zbog čega su meštani strahovali za svoje živote.

– Dva sata iza ponoći probudio nas je zvuk nabujale reke, koja nas je potpuno okružila i ušla u prizemlje kuće. Pobegli smo se na sprat, odakle smo posmatrali kako nam voda nosi automobile, traktore i stoku. Nivo vode je sve više rastao. Ni spasioci nisu mogli da nam pomognu, jer je bujica bila prejaka. Tako da smo spas našli na spratu, sve dok voda u zoru nije počela da se povlači – priča Radovan Pršić iz sela Gračac.

Meštani ne pamte da se nešto slično dogodilo u poslednjih stotinak godina. A koliko je velika šteta govori i podatak da samo jedan betonski most košta oko milion dinara. Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, koji je sve vreme bio sa meštanima i sa opštinskom mehanizacijom, kaže da su najveće štete na slivu Gračačke reke gde stradalo desetak mostova.

– Uništeni su i delovi puteva, a desetine domaćinstava je pretrpelo veliku štetu. Mostovi su potpuno van funkcije i do pojedinih domaćinstva se ne može stići vozilima. U ovom delu opštine Vrnjačka Banja smo proglasili vanrednu situaciju, i formirali smo komisije koje evidentiraju štetu. Još uvek ne možemo reći o koliko šteti se radi, ali reći su vam da je za samo izgradnju jednog mosta potrebno minimum milion dinara – rekao je Đurović.

Izvor: Srbija video

 

 

Share.

Comments are closed.