Sobni bicikl preradili u punjač za mobilne

0

Učenici Srednje mašinsko-tehničke škole „14. oktobar“ iz Kraljeva prepravili su jedan sobni trenažer u tzv. „Ekobajk“ i omogućili da se njegovim korišćenjem proizvodi električna energija u količinama koje omogućavaju dopunu baterija mobilnih uređaja.

U okviru projekta „Zelena energija i zdrav život“, koji podstiče promovisanje obnovljivih izvora energije, učenici iz ove Mašinsko-tehničke škole iz Kraljeva zajedno sa svojim nastavnikom, pokazali su da je moguće da od jednog običnog sobnog bicikla, dobiti multifunkcionalnu napravu.

Generator koji je postavljen na bicikl, kako bi stvarao struju, potpuno je primenjljiv da recimo radi kao vetrogenerator i princip rada mu je potpuno isti kao i kod velikih generatora u hidrocentralama.

– Postavili smo elektroniku koju napaja generator sa stabilizatorom napona za bezbedno punjenje mobilnih telefona ili tableta i koji se nalazi na biciklu. Na tabletu su snimljene lekcije iz stručnih predmeta, povezan je sa internetom, tako da učenici mogu istovremeno i da nešto nauče i da se rekreiraju – kaže Rumenić.

Dok pune mobilni mogu da čitaju i lekcije

Ideja je potekla od Milana Novakovića, predsednika Zavičajnog društva Kraljevo, koji se prvi javio sa tom idejom. Sufinansirao je rad na projektu, a Grad Kraljevo je obezbedio sve delove koji su bili potrebni za nadogradnju uređaja koji su nazvali „Bikephone“.

– Interesantan je kao uređaj za upotrebu u školama. Za par minuta okretanja pedala procenat punjivosti baterije na mobilnom telefonu može da skoči za 7-8 procenata. „Bikephone“ obezbeđuje potpuno isti napon za mobilni uređaj, kao što je i predviđeno, pet volti i jedan amper – objasnio je Rumenić.

Direktor škole, Zoran Andrijanić, kaže da je jedan od ciljeva i da učenici potroše višak energije dok su slobodni u školi.

– Za to vreme mogu i da uče i da proizvode struju za mobilne uređaje. Bicikl meri i puls, i pokazuje koliko je kilometara pređeno ili potrošeno kalorija – rekao je Andrijanić.

Maturant Dušan Đurić, kaže da neće imati puno prilike da ga koristi jer završava školu, ali da su ga napravili kako bi generacije iza njih mogle to da učine.

– Dosta nas je učestvovalo da ga konstruišemo, i čak smo ostajali i posle časova, kako bi ga napravili. To je dobar primer za ostale đake, koji će ukapirati šta je sve moguće napraviti od nekih stvari koje su nam nadohvat ruke. U ovom slučaju, dok okrećete pedale, možete naučiti neku lekciju koju niste stigli, pretražiti internet, i onda otići sa napunjenom baterijom mobilnog telefona ili tableta – ispričao nam je Dušan.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.