Skok u vodu koji je zauvek promenio život mladiću iz Vrnjaca

0

Darko Živković (28) iz Vrnjaca postao je kvadriplegičar, nakon jednog naizgled bezazlenog skoka u Moravu. Iako je od malena leto provodio na reci, tog dana nije zauzeo zaštitnički položaj ruku prilikom skoka na glavu, i zadobio je prelom sedmog vratnog pršljena. Danas, dve godine kasnije, ovaj mladić kreće u invalidskim kolicima.

Na spustu 2015. godine, na Moravi, na plaži kod „Šarana“ nesreća je zauvek promenila život Darku Živkoviću (1989) iz Vrnjaca. Desetak momaka je tog dana u čamcu, među kojima je bio i Darko, uživalo u maloj avanturi niz Moravu.

– Nakon dvadesetak kilometara plovljenja, stigli smo do našeg odredišta, na plažu kod „Šarana“. Krenuli smo da vadimo čamac iz vode i izašli na obalu. Dogovorili smo se da svi skočimo u vodu, pa da idemo na organizovani ručak. Ideja je bila da svi skočimo na noge. Međutim, ja sam se predomislio. Povukao sam se pedesetak metera uzvodno, zaleteo a da nisam zauzeo zaštitnički položaj ruku, i skočio u vodu na glavu. Kad sam izronio, prva pomisao bila mi je da me je uhvatio grč. Posle nekoliko sekundi shvatio sam da ne osećam celo telo. Počeo sam da se davim i da dozivam pomoć, a prijatelji su me izvukli do obale – ispričao je Darko.

Njegov slučaj skoka u vodu veoma je redak. Nije udario ni u šta ispod površine vode. Presudno je bilo što nije skočio pravilno. Od udara u vodenu površinu zadobio je prelom sedmog vratnog pršljena. Ekipa Hitne pomoći prevezla ga je u Kraljevo, međutim, zbog ozbiljnosti povrede, odmah su ga transportovali na Institut na Banjici. Tamo je počela sedmonedeljna borba za pokretanje ekstremiteta.

– U početku nisam mogao da pokrećem ni ruke ni noge. Nakon par nedelja ekstenzije počeo sam da osećam ruke i da ih pomeram. Lekari nisu mogli da pretpostave kako će se odvijati moj oporavak. Imao sam, ipak, malo sreće, u čitavoj nesreći koja me je zadesila. Nakon nekoliko meseci napornih vežbi počeo sam da jedem sam, pijem, brijem se, i da koristim svoje ruke. Sada, posle dve godine i dalje naporno vežbam, izučavam problematiku mog stanja i trudim se i uspevam, iz dana u dan da pomeram granice svojih sposobnosti – kaže ovaj mladić iz Vrnjaca.

Opština Vrnjačka Banja je Darkovoj porodici i njemu izašla u susret. Izgradili su im kupatilo za osobu sa invaliditetom i rampu na prilazu u kuću.

– Jesam u kolicima, ali ostao sam pri zdravoj svesti. Poručio bih svim mladim ljudima koji vole plivanje i izazov skakanja u vodu da jedan skok može da promeni život iz korena. Moraju da budu odgovorni, oprezni, pažljivi. I posle 1.000 uspešnih skokova, samo jedan neoprezan i nepravilan skok može da bude koban. Posledice su nesagledive i mi mladi i ne razmišljamo mnogo o tome, a trebalo bi. Moj slučaj može da bude opomena za sve – rekao nam je Darko Živković.

 

Share.

Comments are closed.