Košaninova jezera: U kišnim danima presušuju, a u sunčanim nadolaze!

0

Posebno zanimljiv prirodni fenomen su Košaninova jezera koja se nalaze u blizini manastira Studenica. Kada su kišni dani, nivo vode u jezeru opada, a kada je vreme sunčano, jezero nadolazi. Na osnovu činjenice da se žabe nalaze samo u gornjem delu jezera, postoje pretpostavke da je voda u donjoj tresavi Košaninovog jezera slana.

Košaninova jezera su dva jezera, malo i veliko, u obliku elipse, na oko 900  metara nadmorske visine. Ime su dobila po srpskom botaničaru Nedeljku Košaninu, rođenom u ovom kraju i nalaze se u slivu Studenice.  U neposrednoj blizini ovih jezera se nalazi manastir Pridvorica, na putnom pravcu koji vodi do manastira Studenica.

Busenovi se vide kada je jezero suvo

Malo jezero je vodena površina koja se relativno brzo prazni. S obzirom da je malo jezero nekoliko metara više od velikog jezera, voda povremeno  otiče bočnim kanalom u dužini od tridesetak metara u veliko jezero. Na osnovu činjenice da se žabe nalaze samo u gornjem delu jezera, istraživači Branislav Matijević i Milovan Gajić su utvrdili da je voda u donjoj tresavi Košaninovog jezera slana.

– Gajić i Matijević su bili botaničari i u knjizi iz kraja 80-ih godina “Flora i vegetacija Golije i Javora” napisali su da su došli do zaključka da se u donjem delu jezera ne čuju žabe i da je voda slana. Međutim, nema najpreciznijih analiza o tome. Ali, jezera imaju zaštitu države Prve kategorije, i mnogo toga u vezi prirodnog fenomena koji se dešava na jezerima, još nije ispitano – kaže Dragoljub Šekler, upravnik Prirodnog parka Golija.

Oko jezera su uglavnom šume bukve, jele i smrče, a na južnoj strani borovi. Veliko jezero predstavlja jednu specifičnu biljnu formaciju, jer se u ovoj  tresavi uveliko naselila metlasta oštrica. Ova biljka je formirala velike i visoke busene, tako da izgledaju kao nekakva sedišta. U vreme kada tresava ozeleni buseni se međusobno dodiruju i na pojedinim mestima  jezero izgleda kao livada.

Jezero u mesecima kada ima vode

Osim avanturista, planinara i biciklista, niko više ne obilazi ova jezera. Aleksandar Lazović iz Kraljeva kaže da jedna grupa biciklista, poslednjih desetak godina stalno ima jednu turu u ovim krajevima, i da je fascinatno ići po jezeru u kojem nema vode.

– Postoje veliki travnati žbunovi, po kojima možeš da skačeš. Interesantno je videti i kada su busenovi do pola u vodi. Ima još nekoliko tih uvala, ali je  samo je jedna sa tako velikim busenovima – ispričao nam je Lazović.

Legenda kaže da su se vile okupljale i igrale kolo kod ovih jezera i da svaki busen na velikom jezeru predstavlja jednu vilu.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.