Moj sin ima šansu da prohoda, ali nemam 2.000 evra za rehabilitaciju

0

Četvorogodišnjeg Pavla Đurovića iz Lađevaca kod Kraljeva, koji od rođenja boluje od mišićne distrofije, sada je i država hendikepirala. Novim pravilnikom RFZO, on sada može da ide na rehabilitaciju o trošku zdravstvenog osiguranja, tek svake treće godine, a to prema rečima roditelja, znači da on nikada neće prohodati.

Milan Đurović, otac dečaka Pavla, poslednjih mesec dana, obija pragove svih mogućih ustanova u Kraljevu, ne bi li mu pomogli da svog sina, koji ne može sam da hoda jer boluje od mišićne distrofije, odvede u Banju Koviljaču na tronedeljnu rehabilitaciju. I upravo je to pomoglo Pavlu, koji je prethodne tri godine išao na rehabilitaciju, da se podigne na noge. Milan je bio šokiran kada mu je lekarska komisija saopštila da će moći da vodi sina tek za tri godine.

– Moj Pavle bi, odgovorno tvrdim, posle još jedne rehabilitacije prohodao sam. Ne bi više morao da se pridržava. Ali, ako ne odemo u banju, ne verujem da će imati kasnije šanse da se bilo šta popravi. Nas je i drugostepena komisija odbila. Ostalo mi je jedino da nabavim 250.000 dinara i da ga odvedem. A kako da ih sakupim kada smo korisnici socijalne pomoći i nemamo novca ni za osnovne potrebe – priča Milan.

Predrag Bakić, predsednik Saveza distrofičara Srbije kaže da su bili veoma iznenađeni usvajanjem izmena i da će pokrenuti inicijativu za promenu pravilnika.

– RFZO je formirao komisiju koja je promenila pravilnik, navodno iz medicinskih razloga, smatrajući da oboleli mogu da se leče u sekundarnim ustanovama, kao što su bolnice i domovi zdravlja, što je neprihvatiljivo za oporavak. Imali smo sastanak sa predstavnicima RFZO i ministarstva zdravlja. Tražili smo da se vrati stari pravilnik po kojem će oboleli od mišićne distrofije moći svake godine da idu na rehabilitiaciju, i dostavićemo mišljenje stručnih lekara – rekao je Bakić.

Dragan Arsić, dečiji lekar iz Kraljeva, kaže je da je fizikalna terapija jako bitna za decu koja boluju od mišićne distrofije.

– Fizikalna terapija je jedini način da se ojačaju zglobovi kod dece koja boluju od mišićne distrofije. U pitanju je progresivna bolest, za koju ne postoji lek, osim rada i vežbi sa stručnim osobljem. Zato nije dobra vest da će se o trošku zdravstvenog osiguranja u specijalizovane ustanove ići na rehabilitaciju svake treće godine. A postavlja se i pitanje koliko je razvijena mreža u domovima zdravlja u Srbiji koji bi trebali u tom među prostoru da obavljaju terapije – priča Arsić.

U septembru prošle godine, na snagu je stupio novi Pravilnik o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju. Njime je propisano da osigurana lica sa dijagnozom mišićne distrofije imaju pravo na obnovu rehabilitacije po isteku roka od 36 meseci od završetka prethodnog korišćenja ove vrste rehabilitacije.

– Pravilnik je izradila Komisija sačinjena od predstavika struke, lekara specijalista iz različitih grana medicine koji se bave lečenjem i rehabilitacijom povreda i oboljenja za koja je propisana produžena rehabilitacija u banjskim uslovima, a mišljenje o navedenom dala i Republička stručna komisija za rehabilitaciju i Ministarstvo zdravlja – kažu u RFZO.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.