Od restorana sam morao da napravim operacionu salu

0

Hirurg Zvonimir Veselinović iz Kraljeva, proveo je lečeći i operišući ljude na KiM, od prvog dana NATO bombardovanja do povlačenja naše vojske. U razgovoru povodom godišnjice bombardovanja, ovaj doktor nam je ispričao u kakvim je uslovima radio i morao da operiše popriličan broj vojnika, policajaca, ali i da zbrine lokalno stanovništvo.

Veselinović je u vreme bombardovanja bio stacioniran u Orahovcu, gde je imao zadatak da od jedinice sa kojom je bio, formira lekarski hirurški tim, i iskoristi postojeći Dom zdravlja da od njega napravi bolnicu.

– Morao sam od restorana u tom Domu da napravim operacionu salu, od sanitetskog kompleta sam radio sterilizaciju instrumenata, i sve sam to sam radio. Bio sam jedini hirurg, a imao sam još ortopeda i ginekologa. Ostalo su bili pomoćnici. Sve povrede, bez obzira kakve vrste one bile, smo mi radili. Vojnici, policijaci, ali i teško povređene Albance smo operisali. Najmanje oko 20.000 ljudi smo pokrivali. A u pauzama smo se trudili da zbrinjavamo lokalno stanovništvo – kaže Veselinović.

On kaže da su žene koje su živele u blizini, dolazile na preglede, čak i ginekološke, a dešavalo se prema rečima Veselinovića da im skidaju i nokte.

– Na taj način smo se pripremali za teške operacije koje su nas čekale, i sa pregledima lokalnog stanovništva, kada je mirno, praktično opuštali. Osim ponekada kada smo uspeli da prošetamo ili kada smo spavamo, sve ostalo vreme smo bili u bolnici na intervencijama – opisao nam je Veselinović.

Na naše pitanje kako je izgledalo operisati, dok oko vas eksplodiraju razorne bombe koje su avioni NATO ispaljivali ili moćne krstareće rakete, ovaj hirurg nam je rekao da je imao nesreću da je u ratu u Hrvatskoj doživeo slično iskustvo, tako da je na Kosovu i pored eksplozija, mogao da se skoncentriše samo na pacijenta.

– Najviše povreda su pravile nagazne mine, a recimo svi povređeni policajci od Orahovca pa sve do Prizrena, dolazili su kod nas na operacije. Morao sam da idem i na hitne intervencije, na kojima se dešavalo da recimo reanimiram čoveka koji obilno krvari, i to u vozilu. U to vreme dok sam bio na Kosovu, imali smo 5-6 operacija koje se u rangu onih koje se rade na velikim klinikama. To je bio jedini način da spasimo živote, i uspeli smo – prisetio se hirurg Zvonimir Veselinović, tih dva i po meseca boravka na KiM u vreme bombardovanja 1999. godine.

Share.

Comments are closed.