Lov na Tita isplanirali u Vrnjačkoj Banji

0

Desant na Drvar ili operacija „Konjićev skok“ smišljena je u Vrnjačkoj Banji, u tadašnjoj vili „Turkulović“, čija je vlasnica bila Miroslava Turkulović. U njoj se nalazila prva predratna stomatološka ordinacija u Vrnjačkoj Banji.

U tadašnjoj vili „Turkulović“ ili hotelu „Promenada“ kako se danas zove, na podu se nalazi mozaik „Konjićev skok“, koji predstavlja Vilinog konjica u vodi kao simbol Vrnjačke Banje.

Nemačka komanda je 17. maja 1944. godine, nedelju dana pre Desanta na Drvar, operaciju nazvala „Konjićev skok“, upravo po mozaiku koji se nalazio u vili u kojoj je ona osmišljlena.

Mozaik po kome je operacija dobila ime „Konjićev skok“

– Čuveni Oto Skorceni, čiji se odred borio bukvalno do poslednjeg dana da sačuva Hitlera, a koji je tada imao čin pukovnika, upravljao je operacijom iz tadašnje vile „Turkulović“. Ne zna se tačno ko je dao naziv „Konjićev skok“, ali se pretpostavlja da je baš on kumovao. Asocijacija je mogla biti padobranski desant, jer se ta jedinica bukvalno niotkud ubacila na Drvar – priča Vrnjčanin Dane Stanojčić.

Stomatolog Miroslava Turkulović je u Vrnjačkoj Banji napravila isti tip kuće ili vile nalik onoj koju su već imali u Beogradu. U ovoj banjskoj vili živele su dve možda najlepše Vrnjčanke: Teodora-Dora i Afrodita, a vila “Turkulović se posle Drugog svetskog rata zvala vila „Partizanka“.

– Podove su ukrašavali motivima koji su podsećali na vodu, po čemu je Vrnjačka Banja i poznata. Jedan od tih motiva je i izvor koji je u rekonstrukciji hotela bio uništen, pa je kasnije izvučen na glavnom šetalištu Promenadi, gde i danas stoji. „Konjićev skok“ je isto tako nastao, a Nemci su ga eto iskoristili da nazovu jednu od najvećih operacija na Balkanu – priča Stanojčić.

Nemačko kodno ime operacije bilo je Rösselsprung ili „Konjićev skok“, a cilj je bio da se padobranskim jedinicama napadne Vrhovni stožer u Drvaru i uhvati Tito, po mogućstvu živ.

Oko 900 padobranaca skupljenih iz raznih SS jedinica uvežbanih na aerodromu u Kraljevu počelo se spuštati  na Drvar 25. maja. Uprkos relativno velikom broju angažovanih jedinica, operacija nije uspela. Tito je s pratnjom, pripadnicima ruske i britanske misije pri Vrhovnom stožeru pobegao Nemcima pred nosom.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.