Trstenički vinogradari proslavili Svetog Trifuna

0

U Trsteniku je danas obeležena vinogradarska slava. Po deseti, jubilarni put Udruženje vinara „Sveti
Trifun“ iz sela Riljac, i Turistička organizacija opštine Trstenik, pod pokroviteljstvom opštine, organizovali su proslavu vinogradarske slave.

Proslava vinogradarske slave uvek je dobra prilika da se oceni prošlogodišnja proizvodnja, proglase najbolja vina i da se proveseli uz tradicionalno rezanje slavskog kolača i kulturno-umetnički program.

Gerasim Atanasković, predsednik Skupštine opštine Trstenik, rekao je da je ovo bitan dan za vinogradare sa ovog područja.

“Ovo je za nas jedan svečani dan i dan kada slavimo vino i nagrađujemo najuspešnije vinogradare i poljoprivrednike. Danas na Sv. Trifuna ih sve prepoznajemo i dajemo im potpunu zahvalnost – rekao je Atanasković, dodajući da u okolini Trstenika ima bar tri puta više zasada na području Župe.

Na teritoriji opštine Trstenik pod vinogradima je zasađeno 2.199 hektara. Na 21 hektaru gaje se vinske sorte sa geografskim poreklom, a na 1.501 hektaru gaje se ostale vinske sorte. Stone sorte zasađene su na 678 hektara. Svake godine se na području ove opštine, prema podacima dostupnim na sajtu opštine, proizvede 14.620 tona grožđa.

Ovom prilikom vlasnici, koji su se prijavili za ovo nadmetanje, održali su i predavanja namenjena proizvođačma iz ove grane poljoprivredne proizvodnje.

Miroslav Vukadinović, vinogradar iz sela Mijajlovca koji se preko trideset godina bavi proizvodnjom vina, rekao je da vino iz ovih krajeva posebno, najviše zbog zemljišta.

– Zemljisste je bogato krečnjakom i samo podneblje, strujanje vetrova koje posebno pospešuje rod, više sunčanih dana. Ali, vlažnost i sama struktura zemljišta su najbitni za dobro vino. Ako nema dobrog grožđa, nema ni dobrog vina – rekao je Vukadinović.

Međutim, osim toga što je Sv. Trifun povod za slavlje, ovo je bila i dobra prilika da se sagleda realno stanje u vinogradima na području Trstenika.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.