Nezaposlena profesorka besplatno drži časove siromašnim učenicima

0

Nevena Dražović, nezaposlena profesorka srpskog jezika I književnosti, sa završnom ocenom 9.86 na master studijama u Novom Sadu, iako godinama neuspešno pokušava da pronađe posao, ne odustaje od svog zacrtanog cilja – da decu nauči srpski jezik i književnost. Nevena je odlučila da izabere pet siromašniih učenika 8. razreda koji nemaju novca za dodatne časove srpskog, i sa njima radi narednih pet meseci kako bih ih pripremila za prijemni.

Podstaknuta projektom besplatne pripremne nastave za polaganje male mature koja se, nezavisno od besplatnih priprema u školama, već nekoliko godina unazad sprovodi u gradovima kao što su Leskovac, Šabac, Novi Pazar, kao i u nekim beogradskim opštinama, profesorka srpskog jezika Nevena Dražović iz Kraljeva, odlučila je da sama pokuša da ostvari sličan projekat.

Imajući u vidu koliko je mala matura deci velika briga, a roditeljima još veći trošak, ogromnu nezaposlenost i besparicu u Kraljevu, Nevena je došla na ideju da potpuno besplatno priprema pet učenika 8. razreda za polaganje završnog ispita iz srpskog jezika.

– Svojim prijateljima, iz Kraljeva i okoline, preko društvenih mreža uputila sam poziv, u kojem sam ih zamolila da mi jave ako poznaju nekoga ko pohađa 8. razred i kome je potrebna pomoć u savladavanju gradiva iz srpskog jezika. Jedini uslov za dobijanje ove besplatne pripremne nastave jeste da učenik potiče iz porodice slabijeg materijalnog stanja. Poziv je za sada naišao na zaista pozitivnu reakciju i iskreno se nadam da ću ideju uspešno realizovati do kraja – priča Nevena, ne krijući veliki optimizam.

Mlada profesorka nam je ispričala da njeni prijatelji znaju da sve ovo što radi ne čini zbog svoje lične promocije i medijskog eksponiranja.

– Radim to jer želim da pomognem onima kojima je bilo kakav oblik pomoći potreban, a svi smo mi u Kraljevu svesni da je u našem gradu takvih ljudi, nažalost, sve više – kaže ova kraljevčanka.

Druga strana ove medalje nije nimalo simpatična, jer Nevena Dražović je nezaposlena profesorka srpskog jezika, sa prosečnom ocenom od 9.86 koju je ostvarila na master studijama na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Posao traži pune tri godine.

– Za sve to vreme stekla sam svega mesec dana radnog iskustva.  Konkurisala sam za posao u mnogim školama, ali uzalud. Na svakom konkursu bude izabran neko drugi, verovatno, bolji kandidat od mene. Više puta sam pokušala da učestvujem u programu stručne prakse, ali i to je bilo bezuspešno. Verovala sam i, zapravo, još uvek verujem da ću se kroz posao u svojoj struci na neki način odužiti svome gradu zato što mi je pružio finansijsku podršku kada mi je to bilo i više nego potrebno, jer sam imala tu nesreću da su moji roditelji tokom mog studiranja ostali bez posla – kaže Nevena.

Nevena kaže da je nada i optimizam ne napuštaju, jer voli svoj posao, i voli da radi sa decom.

– To je zadovoljstvo koje vas svakodnevno ispunjava i čini vas boljom osobom – poručila je ova profesorka srpskog jezika.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.