Natopljen im stan posle gašenja požara a deca im boluju od astme

0

Porodicu Starčević iz Kraljeva zadesila je prava nesreća nakon požara u kojem su izgorela dva stana iznad njihovog u Ulici Svetog Nikolaja Žičkog. Natopljeni zidovi puni vlage i gareži, veoma loše utiču na zdravlje troje dece koja već boluju od astme, a primorana su da provode dane u tom stanu jer nemaju kuda da odu.

Nakon požara od pre nekoliko dana, kada je goreo deo potkrovlja stambene zgrade i koji je pretio da zahvati ceo krov, izgorela su dva stana, a susedni i ispod njih su pretrpeli štetu od vode nakon gašenja.

Dejan i Marija Starčević, žive u stanu ispod zapaljenih, sa troje maloletne dece koja boluju od astme. Njihov najveći problem je trenutno što nemaju kuda da odu, dok se stan pun vlage i gareži ne sanira, a i kada bi mogli, ne bi imali novca da ga poprave i isuše.

Crna voda se slivala

– Svo troje dece nam imaju astmu i stalno su na inhalacijama. Ne bi smeli da uopšte budu u ovakvom stanu. Možemo samo da ih šetamo iz jedne u drugu kuću, od rođaka do prijatelja. Ali, onda se vraćaju ovde da prespavaju – kaže majka Marija.

Ona dodaje da je olakšavajuća okolnost što deca sada ne idu u školu, ali da će se to promeniti čim bude počela nastava.

– Saniranje će da potraje. Zgrada je starije gradnje i zidovi su deblji. Oni su bili potpuno natopljeni vodom, i to crnom od gareži koja se slivala odozgo. Nabavili smo neke isušivače vlage, ali dosta to sporo ide. Moraćemo što pre da saniramo zidove, da se sredi krov iznad nas jer je stan izgoreo, ili se možemo svi razboleti – priča Dejan Starčević.

Kako smo saznali, postoji inicijativa da se Starčevićima što pre pomogne. Važnu ulogu bi imali Centar za socijalni rad I Grad Kraljevo, koji bi im obezbedili privremeni smeštaj, dok se ne sanira stan. Ali, problem je sanacija, jer Starčevići nisu u mogućnosti da finansiraju radove.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.