Majka male Une: Grad Kraljevo nema budžet za lečenje dece!

0

Trogodišnja Una Bihorac iz Kraljeva bi za 20.000 evra, koliko će Grad Kraljevo potrošiti na doček Nove godine na trgu, mogla dve godine da ide na terapije u Slovačku, u kliniku koja leči decu obolelu od agrogripoze. Unini roditelji su primorani da na svaka tri meseca obezbede po 3.000 evra, kako bi njihova ćerka mogla da ostane dve nedelje na terapijama i vežbama.

– Bili smo veoma iznenađeni kada smo čuli da će toliki novac vlast u Kraljevu potrošiti na doček Nove godine. Ne samo zbog moje ćerke, već zbog još druge dece kojima bi bilo kakav pomoć značila, jer u Kralljevu nemaju odvojen budžet za lečenje dece. Nama gradska vlast nije dala dinara, već su nas uputili na Centar za socijalni rad. Sve troškove za lečenje plaćamo sami i uz pomoć drugih organizacija – kaže Unina majka Violeta Bihorac.

Maloj Uni, koja je rođena u junu 2013. godine od rođenja je dijagnostifikovan redak oblik artrogripoze i srčana mana. U prvih mesec dana dobila je sepsu i borila se za život, a već po izlasku iz bolnice morala je započne sa konstantnim terapijama u rehabilitacionim centrima. Uni je nakon nekog vremena otkriveno i teško oštećenje sluha. U međuvremenu, lekari su otkrili da je potrebno da Una ide i na operaciju srca.

una-i-violeta-bihorac

Una sa mamom Violetom

Majka kaže da je u poslednje vreme, Una malo napredovala, ali samo zahvaljujući terapiji koju je imala na klinici u Slovačkoj. Dve nedelje ostanka u bolnici košta 3.000 evra.

– Svaki pokret joj je bolan, zglobovi su joj ograničeni. U klinici su Unu postavili na noge, ali ona ne može sama da ustane, da čučne, da se popne ili siđe. Puno još toga nije dobro kod nje, ali napravili smo mali napredak, a u Srbiji su nam rekli da ona nikada neće hodati. Ali, sve to košta, a moramo da se snađemo

Violeta smatra da je akcija koja je poslednjih dana pokrenuta na društveniim mrežama, kako bi se pomoglo da se bolesna deca u Srbiji leče, jako humana, i da se nada da će podstaći neke gradove.

Gradska vlast u Kraljevu odlučila je da građanima plati novogodišnji koncert. Glavna zvezda u novogodišnjoj noći biće grupa Piloti, a iz gradske kase će za organizaciju dočeka biti izdvojeno čak 20.000 evra.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.