Bruceloza hara Raškom: Zaražene svinje koje su se hranile na deponiji!

0

Na divljoj deponiji na periferiji Raške, veterinarska inspekcija je otkrila 58 svinja, koje su bile zaražene brucelozom. Zbog toga su veterinarska inspekcija i epizootiološka služba, izvršile kontrolu i uviđaj na 45 gazdinstava sa svinjama u 21 naseljenom mestu, posebno onim za koje je postojala sumnja da su bili u kontaktu sa zaraženim nerastom.

– Tom prilikom uzorkovana je krv kod svinja kako bi se izvršile analize. Na taj način je detektovano prisustvo bruceloze u uzorcima krvi, kod životinja koje nisu ni pokazivale kliničke simptome bolesti. Laboratorijske analize drugih životinja su u toku – kažu iz Uprave za veterinu.

U koordinaciji sa veterinarskom službom, epidemiološka služba izvršila je obilazak i kontrolu zdravlja kod ljudi kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje i eventualno utvrdilo da li ima obolelih ljudi.

– Do pre nekoliko dana uzorkovano je ukupno 151 uzorak krvi svinja u 62 dvorišta, gde je izvršen i epizootiološki uviđaj. Od tog broja u 19 dvorišta, pozitivno je na brucelozu bilo 89 svinja. U 14 dvorišta do sada su sprovedene sve propisane veterinarsko-sanitarne mere koje uključuju ubijanje i neškodljivo uklanjanje leševa od ukupno 79 svinja. Preostalih 10 svinja biće uništeno po hitnoj procedure – navode u Upravi.

Bruceloza je teška zarazna bolest životinja i ljudi, i neophodno je sprovesti sve mere predostrožnosti kako bi se sprečilo obolevanje ljudi. Zbog toga se sve svinje kod kojih je utvrđen pozitivan laboratorijski nalaz uništavaju, a njihovo meso neškodljivo uklanja. Još uvek se rade laboratorijska ispitivanja kako bi se utvrdila patogenost tog soja brucele za ljude.

Vlasnici svinja moraju da prijave svaki slučaj pobačaja i druge simptome bolesti kako bi se bolest otkrila na vreme. U budžetu Ministarstva poljoprivrede, izdvojena su sredstva za nadoknadu šteta nastalih zbog bruceloze, prema posebnim procedurama.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.