Ako tovite svinju možete da uštedite duplo više novca!

0

Kilogram svinjetine u kraljevačkim mesarama kreće se od 480 do 500 dinara, a nagli skok cene pre nekoliko meseci naterao je mnoge građane da počnu da razmišljaju o tovljenju svinja, kako bi uštedeli u kućnom budžetu. Prema nekoj gruboj računici, količina mesa koju bi ste dobili nakon svinjokolja, bila bi više nego duplo jeftinija od iste količine mesa koju bi ste pazarili u mesarama.

Vladan Stanimirović iz Studenice kod Kraljeva, kaže za „Srbija video“ da se cena tovljenih svinja na ovim prostorima kreće oko 120 dinara po kilogramu, ali da je isplativije da se kupi prase koje će se prehraniti.

– U startu vam je potrebno oko 5.000 dinara da bi ste kupili prase od recimo 25 kilograma, jer se cena žive vage prasića kreće od 180 do 200 dinara. Svinje se tove na težine do 150 do 250 kilograma, u zavisnosti od toga koliko vam je mesa i ostalih prerađevina potrebno. Otprilike, od svinje koja je teška 200 kilograma, dobije se stotinak kilograma mesa, a ostalo ide na mast, čvarke i slično – kaže Stanimirović.

Stanimirović kaže da je nezahvalno pričati o tome koliko hrane će svinja pojesti za to vreme, jer ima više faktora. Vrsta hrane i dužina perioda prehrane, utiču na konačni saldo koji ste uložiti da bi ste dobili meso.

– Trenutno se porodicama veoma isplati da tove jednu ili dve svinje. Na kraju kada sve saberete uštedi se više nego duplo novca – kaže ovaj poznavalac svinjogoja iz Studenice.

Prema toj računici, svinja koja je teška 200 kilograma pomnožena sa cenom tovljnika po kilogramu od 120 dinara, koštaće vas 24.000 dinara. Od nje ćete dobiti oko 100 kilograma različitog mesa, koje bi vas u mesarama koštalo oko 40.000 dinara. To znači da bi ste samo na mesu uštedeli oko 18.000 dinara, a plus bi ste dobili i sve ostale mesne prerađevine od svinje.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.