Da li je tenk spomenik slobode ili diktature?

0

Iz „Lokalnog fronta“ u Kraljevu kažu da ne postoji nijedna logična ni materijalna prepreka da spomenik ne bude vraćen na mesto gde je bio, jer je to mesto prepoznatljivo svima koji žive u Kraljevu. „Frontovci“ kažu da i posle osam godina od uklanjanja, taj deo Kraljeva i dalje živi kao mesto „Kod tenka“.

Oni planiraju da pokrenu zvanične tokove i procedure putem peticije i stave predlog na glasanje skupštinskih odbora i same skupštine.

– Vraćanje spomenika posvećenog borbi protiv fašizma je jedan od naših prioriteta, a inicijativa za vraćanje tenka postoji još od trenutka njegovog uklanjanja. Postoje samo političke prepreke među onima kojima smeta sećanje na borbu za slobodu srpskog naroda ovog kraja. Tehnički, potrebna je odluka Skupštine Grada, rešenje Direkcije za izgradnju i ne veliki troškovi izrade postamenta – kaže Vladan Slavković iz „Lokalnog fronta“.

Urbanisti su pre osam godina procenili da tenku nije mesto na trgu koji nosi ime Svetog Save, jer nikada nije ni imao status spomenika kulture.

Miloljub Arsić, arhivski savetnik u penziji smatra da je pogrešna inicijativa da se tenk vrati na staro mesto, jer je on uzrok građanskog rata.

– Taj tenk nije simbol borbe protiv fašizma. On je imao sa jedne strane petokraku a sa druge krunu, i uvek je pravio razdor između građana. On nije nikada bio partizanski tenk, već četnički. Ta inicijativa da se tenk vrati nikada neće biti podržana, jer niko neće da ruši Trg Svetog Save. Ti koji su za takvu inicijativu se kite tuđem perjem – rekao je Arsić.

Milan Vučetić, nastavnik istorije, mišljenja je da iako je prvi pogrešan korak bio postavljanje tenka, jer nije bio autentičan, građani su kasnije zaboravili taj partizanski karakter borbe, pa je on postao mesto sastajanja Kraljevčana.

– Oni koji su ga uklanjali, pokušali su daju lepši karakter centralnom istorijskom kompleksu u Kraljevu, ali su umesto toga gumicom izbrisali jedan bitan istorijski momenat i srušili emotivnu vezu građana sa jednim od simbola ovog grada. Inicijativu da se tenk vrati smatram legitimnom, ali ne mislim da je moguća. S druge strane, sadašnji trg je besmisleno utrošena masa betona – kaže Vučetić.

Ako se stane na centralno mesto trga, kod nekadašenjeg tenka, tek tada se vidi u kolikoj meri je duhovni i kulturni centar grada. Na trgu se nalaze crkva Svete trojice, do nje Muzej, preko puta Istorijski arhiv, u parku nedaleko od arhiva je ušuškan Duhovni centar. Celim platoom dominira Dom Vojske. Čak i zgrada Okružnog suda preko puta Doma Vojske sa arhitektonskog aspekta upotpunjuje ovaj deo grada gde se susreću, akademizam, neobarok, tradicionalni srpski stil i pozna moderna.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.