Morava se povukla, a džakove na putu zaboravili

0

Mere predostrožnosti koje su primenjene na lokalnom putu u Kraljevu, u blizini Zapadne Morave, kada je ona prošle nedelje zapretila da će se izliti, jesu bile pravovremene, ali sa kontra efektom. Morava nije ni izašla iz korita, a džakove sa peskom na putu još uvek niko nije sklonio ni posle šest dana. Tako su primorali seljane da danima kruže po desetak kilometara da bi stigli do njiva.

Nakon što je dva puta, u poslednje dve godine, Zapadna Morava poplavila naselje Grdica u Kraljevu, u kojem ima preko 400 kuća, lokalna vlast je ovog puta htela da sačeka reku džakovima sa peskom. Oni su pre nedelju dana postavljeni na lokalnom putu Kraljevo – Oplanići, u delu kuda će proći zaštitini bedem. Ali, na sreću svih, Morava nije ni izašla iz korita, ali su zato džakovi ostali na putu i potpuno blokirali život ovdašnjih meštana.

– Već smo navikli na to kako funkcionišu Sektor za vanredne situacije i ostali u lancu odgovornosti. Imamo poprilična iskustva sa njima. Kada kažu da će voda da bude 30 centimetara, onda znamo da će da bude dva metra, a kad postave džakove sa peskom, znamo da neće da bude ništa. Meštani, koji imaju njivu na na ovoj strani onda moraju preko Kamidžore ili preko Popovića da stignu do nje – kaže za „Srbija video“ Rade Erac, predsednik MZ Grdica.

Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu, kaže da su ovoga puta zbog nadolaska Morave, hteli da spreče, a ne da leče.

– Zbog jednog malog dela bedema koji nije zatvoren kod prelaza za Oplaniće, doneli odluku da se na ovoj deonici obustavi saobraćaj. Obaveštenjem o zatvaranju puta hteli smo i da pokrenemo kraljevačke „Puteve“ da krenu sa zatvaranjem nasipa i prelaza preko samog bedema, ali je nastao problem, jer na tom delu još uvek ima njiva sa kojih nije skinuta letina – kaže Nestorović.

Prema njegovim rečima, bedem koji se završava, a koji će štititi naselje Grdicu od izlivanja Morave, ne pravi se od zemlje, već od gline, koja ima moć da napravi čep, i za slučaj nailaska vode, on je vodonepropustan.

– Mogli smo odmah kada se Morava povukla da otvorimo put za saobraćaj, odustali smo, jer  posle par dana opet bi morali da ga zatvorimo kako bi se radovi konačno završili. Ovo je jedini razlog zbog koga je ova deonica puta zatvorena za saobraćaj, i molim građane za razumevanje – rekao je Nestorović.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.