Konkurentni na tržištu: Mesečni izvoz Petoletke u Rusiju 500.000 evra

0

Radnici nekadašnjeg industrijskog giganta „Prve petoletke“ iz Trstenika, formirali su konzorcijum, osnovali novo preduzeće pod nazivom „PPT Petoletka doo“, zakupili pogone fabrika u stečaju i nastavili raniju proizvodnju, kako ne bi dozvolili da fabrika propadne.

Oko 700 radnika se nakon sprovođenja socijalnog programa odlučilo da u januaru ove godine osnuje novo društvo, nastave sa radom i ostanu konkurentni sa drugim firmama.

Direktor Ljubisav Panić rekao je za „Srbija video“ da nisu imali drugog izbora, jer su jedino tako mogli da ostanu na tržištu i zadrže sve ranije ugovore, koji iznose oko million evra, na mesečnom nivou.

– Proizvodnju smo u februaru prvo započeli sa oko 200 radnika, a iz meseca u mesec se njihov broj uvećavao do sadašnjih preko 800 radnika, angažovanih u proizvodnji u ‘PPT Petoletka’. Najvažnije kupce smo uspeli da sačuvamo, jer smo kompletnu ugovorenu proizvodnju u rokovima isporučili – rekao je Panić, naglasavši da radnici redovno primaju platu, čiji je prosek 30.000 dinara.

Prema njegovim rečima, veoma je bilo bitno da se poslovi nastave i dalje, ali i sklope novi. Njihovo najvažnije tržiste je Rusija, koje im trenutno donosi polovinu ukupnih poslova, a vredno je 500.000 evra, mesečno.

Rukovodstvo, prema rečima Panića, trenutno razmatra ponuđeni ugovor vredan dva miliona dolara, a koji bi se realizovao sa Tehničkim remontnim zavodom iz Kragujevca.

„Ugovori o zakupu su potpisani sa stečajnim upravnicima do privatizacije ‘Prve petoletke’, koji se očekuje u drugoj polovini naredne godine. Do tada će se sačiniti izveštaj o vrednosti imovine fabrike, kako bi se raspisao javni poziv. Naš cilj je da učestvujemo u prodaji, kako mogli da otkupimo proizvodne hale koje smo uzeli pod zakup“, rekao je Panić, napominjući da im je za to potrebna podrška Ministarstva privrede.

Panić je napomenuo da su informacije koje su se pojavile prilkom formiranja novog društva „PPT Petoletka“, da iza njega stoje bivši direktori, bile dezinformacije, korišćene u političke svrhe.

On kaže da u APR mogu da se provere svi podaci, i da na spisku radnika koji su osnovali preduzeće nema nijednog direktora.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.