Najstariji skupljač lopti na fudbalskim utakmicama ima 80 godina

0

Penzioner i nedakašnji sportski radnik Zdravko Mitrović (80) iz Kraljeva, sve svoje slobodno vreme provodi na fudbalskom igralištu. Ne, on ne igra fudbal jer je, kaže, to sada za njega prebrza igra. Nije opterećen ni društvenim igrama kao njegovi vršnjaci. On ima neobičan hobi, rekreaciju koja je posve neobična i obavlja je na igralištu kraljevačkog Starog aerodroma.

– Već dvanaest godina pešačim atletskom stazom oko stadiona. Sa štapom u ruci i brojanicom merim svani pređeni krug. Najpre sam se uverio u dimenzije terena i jednačinama utvrdio da spoljna trasa atletske staze iznosi 430 metara odnosno 560 koraka. Zatim sam krenuo u osvajanje kilometara – započeo je svoju priču Zdravko.

Tako je nekadašnju tehničar kasnije i pogonski inženjer u Fabrici vagona počeo svoju pešačku karijeru. Za deceniju i nešto više, do sada je napravio ogromnu kilometražu.

– Do sada sam prešao 40.800 kilometara! – nastavlja Zdravko koji je do skoro dnevno prelazio u proseku po 30 krugova. Ali, ipak, zbog godina, morao je da smanji na 10 krugova dnevno.

Za takve rezultate trebalo je imati kondiciju ali i adekvatnu opremu.

– Obuću sam menjao u proseku posle 1.550 kilometara. Pešačio sam ja i kada su visoke tepperature i kada je bio minus i po dubokom snegu. Potrošni materijal bile su kape i majice. Jedino nisam  želeo da prelazim kilometre kada pada kiša sa olujnim vetrom. Nije mi bilo moranje da se baš toliko žrtvujem – kaže u šali Zdravko.

Ovaj neobični rekreativac je, može se reći, i nastariji skupljač lopti, ne samo kod nas već i u svetu.

– Nisam čuo ni pročitao da ima neko stariji od mene da skuplja lopte koje odu van terena za igru. Kada napravim pauzu rado odem, najčešće, iza gola i vratim zalutale lopte. Tek da budem od koristi ako nema mališana koji to rade. Organizatori utakmice na Starom aerodromu uvek mi obezbede stolicu na mesto odakle mogu da pratim neku utakmicu – kaže Zdravko za „Srbija video“.

Zdravko je zahvalan ljudima iz kluba na pažnji, ali nema on vremena za uživanje. Kilometri ne smeju da čekaju. Rekord se mora popravljati iz kruga u krug iz dana u dan.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.