BIA ne vraća zgradu mladima

0

Pre deset godina, omladinci, njihovih trinaest organizacija u Kraljevu, sačinili su jedinstvenu deklaraciju i od tadašnje lokalne vlasti tražili ispunjenje testamenta Petra Bogavca, odnosno povratak korišćenja zgrade kraljevačkoj omladini, u kojoj je smeštena BIA. Iako je deklaraciju tada na Trgu u Kraljevu, javno potpisao i tadašnji gradonačelnik, niko se iz vlasti Kraljeva u godinama iza, nikada nije obavezao da će zgradu i vratiti omladini.

Nekadašnji senator i trgovac Petar Bogavac je jednu od najlepših zgrada predratnog Kraljeva, u Ulici cara Lazara, testamentom ostavio omladini. Pošto on i supruga nisu imali dece, odlučili su da je ostave Trgovačkoj omladini Kraljeva. Ali umesto da se u zgradi danas organizuju književne, likovne ili muzičke svečanosti, tamo je već dve decenije smeštena BIA.

Kako ističu iz omladinskih organizacija, testament koji je ostavio Petar Bogavac obavezuje državu da prema Ustavu Srbije, zgrada pripadne omladini u Kraljevu.

kraljevo-02-vladan-slavkovic-privatna-arhiva-1– U nekadašnjoj SFRJ je taj prostor korišćen kao sedište nekoliko omladinskih organizacija, ali je odlukom republičke vlasti dodeljen MUP. Posle 5. oktobra imao sam priliku da predstavim Bogavčev testament tadašnjem načelniku BIA. Na moju predstavku o testamentu i oduzimanju zgrade i korišćenjem u svrhu BIA, a ne za potrebe mladih i onih kojima je namenjena, načelnik je bio veoma kratak: „Vidimo se na sudu.“ – kaže za „Srbijavideo“ Vladan Slavković iz Kraljeva.

Slavković kaže da nije mogao niti imao bilo kakav zvaničan način da se lično bavi time. Kaže da je sve informacije preneo tadašnjoj gradskoj upravi kako bi oni odredili sudskog zastupnika i predstavnike koji bi se borili za tu zgradu. Ali, ništa se nije dogodilo. Odbornici u Skupštini Kraljeva nikada usvojili ovu inicijativu kraljevačke omladine i prosledili je Republici Srbiji na razmatranje.

Nikola Radević, koordinator Kancelarije za mlade u Kraljevu, kaže da je Grad Kraljevo pre mesec dana započeo izradu Lokalnog akcionog plana za mlade.

– S obzirom na činjenicu da se više od 15 godina od iniciranja, da se Bogavčevo zdanje vrati Kraljevu i da mladima, pokazalo bezuspešnim, Kancelarija i Savet za mlade inicirali su da grad pronađe alternativu kada je prostor za mlade u pitanju i to je učinjeno. Pomenutim lokalnim planom svakako će biti definisano i vraćanje Bogavčevog zdanja, kao prioritet – rekao je Radević.

U zgradi Bogavčevog zdanja sve do 1997. godine bili su smešteni Savezi omladine i omladinskih organizacija, poput gorana, planinara, izviđača, SOS telefon za žrtve nasilja u porodici ili Organizacije za prava dece. Država je zgradu oduzela još 1995. godine, posle donošenja Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije. Samo dve godine nakon toga, omladinci i savezi su iseljeni, a useljena je Bezbednosno informativna agencija (BIA).

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.