Akcija legalizacije oružja završava se za nedelju dana

0

Kako je najavljeno iz MUP, građani koji do 1. novembra predaju sve vrste oružja i municije, neće krivično odgovarati i neće morati da dokazuju njihovo poreklo. Građani koji imaju odobrenje za držanje trofejnog oružja dužni su da do 5. marta sledeće godine, preregistruju, prodaju, onesposobe ili predaju oružje.

Primera radu, u PU Kraljevo do sada je podneto 7 zahteva za legalizaciju oružja. Uglavnom se radi se o lovačkim i vazdušnim puškama i starom oružju.

– Imali smo do sada i predaju jednog automata, tri automatske puške, 13 pištolja, dve ručne bombe, jednu granatu, 1.329 komada municije, i pet delova za oružje – kažu u policiji u Kraljevu.

Neovlašćeno držanje oružja je krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora od 3 meseca do 10 godina, a kazna zavisi od vrste oružja i da li se radi o neovlašćenom držanju ili nošenju oružja.

Vlasnici trofejnog oružja koji žele da ga preregistruju, treba da to učine do 5. marta 2017. godine, moraju da podnesu zahtev za preregistraciju odnosno prijavu oružja iz kategorije C. Ukoliko nadležni organ utvrdi da se radi o oružju koje spada u kategoriju B, izdaće se oružni list za držanje oružja za ličnu bezbednost (za pištolje i revolvere), oružni list za držanje i nošenje oružja (lovačko i sportsko oružje) ili oružni list za konvertibilno oružje (za startno, signalno i gasno oružje).

Marko Sretenović iz Kraljeva, kaže da je nasledio pušku od svog oca, a ona je pripadala i dedi. Za njega osim sentimentalne, nema nijednu drugu vrednost.

– Ne znam koliko će me to koštati preregistracija, jer puška nema nikakvu vrednost. Otac mi je umro, ostala je puška, koja me podseća na njega, i nije korišćena 20 godina. Ne znam ni gde mogu da nađem nekog oružara da je „zalije“ ili onesposobi. Sve to košta – kaže Marko.

Zakona o oružju i municiji propisana je i prekršajna odgovornost fizičkog lica koje je imalo odobrenje za držanje trofejnog oružja, a u međuvremenu ga nije preregistrovalo, prodalo, onesposobi ili predalo policiji. Pored novčane kazne koja je zaprećena za ovaj prekršaj može se izreći i zaštitna mera oduzimanja oružja.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.