Posle šest godina počelo rušenje objekata oštećenih u zemljotresu

0

Na području Kraljeva, iako će uskoro biti šest godina od zemljotresa, ima skoro 150 objekata za koje postoji opasnost od urušavanja. Ovih dana Grad Kraljevo je počeo sa i njihovim rušenjem.

Radi se o objektima koji su u zemljotresu iz 2010. godine utvrđeni sa 6. kategorijom oštećenja. Znači objekti za koje nije moguće uraditi rekonstrukciju, ni konstruktivnu ni bilo kakvu drugu i koji su na ime tako utvrđene kategorije oštećenja dobili montažne kuće.

pocelo-rusenjeMeđutim, bilo je i primera da su pojedini vlasnici kuće za rušenje čak i obnovili. Najčešće su ih „preuredili“ u šupe, kako ne bi morali da zidaju druge.

– Žao mi je da srušim staru kuću, iako je ne koristim, niti ću. Gradio ju je posle rata, moj otac. Bio je dobar čovek, a ona me uvek podseti na njega. Setim se njegovog lika. Ali, ako baš budu insistirali, onda ću je srušiti – rekao nam je prošle godine jedan meštanin prigradskog naselja Jarčujak, ne želeći da mu spominjemo ime.

Kako ni posle skoro šest godina vlasnici to nisu uradili, pristupilo se postupku prinudnog izvršenja rešenja U narednim danima uklanjanje ovakvih objekata, za šta su već izdvojena sredstva, biće rađeno po planu koji je objavljen i na zvaničnom sajtu grada Kraljeva.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.