I rasne pse ostavljaju na ulici

0

Nisu samo lutalice na ulicama, jer primer iz Kraljeva pokazuje da vlasnici nisu sposobni da se brinu ni o rasnim psima. U kraljevačkom azilu pronašli smo odrasle pse šarpej i staford, koje su volonteri pronašli kako lutaju ulicama grada. To je samo jedan u nizu primera, jer kroz azil veoma često prošu ostavljeni rasni psi.

Na području Kraljeva, u poslednje vreme nije neobično da vidite rasnog psa kako haotično luta ulicama. Prema podacima volontera koji se bave zaštitom pasa i mačaka, broj napuštenih rasnih pasa se svakoga dana povećava, a najveću pretnju predstavlja to što oni nisu navikli kako da opstanu u takvim uslovima. Zato, često i stradaju.

– Psu koji je živeo u porodici, ulica i azil su potpuno strana mesta. Često bude uplašen, i teško se snalazi za hranu. Prethodnih godina je trend bilo imati retrivera ili labradora. A sada ih je sve više napuštenih. Nedeljno, samo u prihvatilište u Kraljevu stignu bar tri psa ovih rasa. Tu su i kane korso, pit bulovi i nemački ovčari.  Psi koji su imali porodice – kaže Danijela Jović iz Udruženja za zaštitu životinja “Spaske”.

Problem predstavlja i to što većina tih pasa nije čipovana, što su inače vlasnici bili u obavezi da urade, pa shodno sa tim vlasnici tih pasa se ne mogu kazniti .

kraljevo-02-ostavljeni-staford– Veliki problem prave i neregistrovane odgajivačnice koje prodaju štenad bez prethodne provere vlasnika i bez obavezne evidencije. Čak štence koje ne uspeju prodati, a skupo im je da ih i dalje drže u svom vlasništvu, izbacuju na ulicu. I tako se vrtimo u krug. Od svega toga, najviše pate ti napušteni, nekada voljeni psi – kaže Danijela Jović.

Razloga za napuštanje pasa je mnogo, od toga da recimo deca ne žele da se više igraju sa njima, dolaska novog člana porodice u kuću, u kojoj onda pas postaje suvišan, odlaska u inostranstvo, pa do kupovine novog psa, jer je stari dosadio.

– Zato apelujemo na sve, da ne uzimaju psa ako nisu sto posto sigurni da mogu brinuti o njemu do kraja njegovog života. Takođe, prethodno se dobro informišite o psu kojeg uzimate. Psi nisu igračke. Oni umiru na ulici,u azilu – objašnjava Jović.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.